"Este posibilă o nouă replică, cu o magnitudine între 7,5 şi 8,5 grade, care ar putea provoca valuri tsunami, deci trebuie sa fim pregătţi pentru un astfel de eveniment", declara în această dimineaţă, cu numai câteva ore înainte de producerea cutremurului de 7,4 grade, doctorul în fizică şi matematică Ivan Tihonov, şeful Laboratorului de seismologie al Institului pentru geologia marină şi geofizică de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei.

Cu câteva zile înainte de aceste declaraţii, un alt expert, din Coreea de Nord, susţinea că în această regiune, de-a lungul mai multor decenii, vor exista, constant, cutremure de 7-8 grade.

Cutremurul de astăzi, care a durat aproximativ un minut şi estimat la 7,4 grade, are loc la aproape o lună de la producerea cutremurului de 9 grade, urmat de un tsunami devastator.
Pe 11 martie 2011 a avut loc cel mai mare cutremur din istoria Japoniei şi al treilea ca mărime la nivel mondial. Cutremurul a fost urmat de un tsunami cu valuri de zece metri înălţime.

Cutremurul şi tsunami-ul, produse la 11 martie,  s-au soldat cu mai mult de 27.000 de morţi şi dispăruţi. În plus, 2.779 de persoane au fost rănite, în timp ce sute de mii de persoane au rămas fără locuinţe. Aceasta este catastrofa naturală cea gravă înregistrată vreodată în Japonia după 1923, când un seism a provocat moartea a peste 142.000 de persoane.
TEPCO: Nu sunt probleme la Fukushima după cutremurul de joi
    
Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a anunţat că deocamdată nu au apărut probleme noi la nici unul din cele şase reactoare ale centralei Fukushima după cutremurul de 7,4 grade produs joi în largul nord-vestului Japoniei, calificat de experţii niponi drept o replică a cutremurului de peste 9 grade produs la 11 martie – transmite Kyodo.

De asemenea, prefectura Miyagi, unde s-a resimţit cel mai tare cutremurul, a anunţat că nu s-au înregistrat pagube, dar guvernul central îi reuneşte pe principalii oficiali. 
<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/w3AdFjklR50" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>