Potrivi Reuters, Curtea Supremă a Statelor Unite a ordonat luni încetarea procedurilor judiciare împotriva fostului preşedinte Donald Trump iniţiate conform unei prevederi constituţionale care îi interzice şefului statului să accepte venituri de origine străină dacă nu au fost aprobate de Congres, informează Agerpres.

Mai exact, conform deciziei Curţii Supreme, este vorba despre două procese referitoare în special la hotelul lui Trump din Washington, care vor fi sistate de instanţele inferioare care le acceptaseră.

De menționat este faptul că, în unul din dosare, reclamanţii, adică procuratura din Districtul Columbia şi un grup de monitorizare a politicienilor, ceruseră Curţii să respingă apelurile fostului lider de la Casa Albă, pe motiv că litigiul va dispărea odată cu încheierea mandatului prezidenţial. Curtea Supremă a luat decizia închiderii dosarelor fără a mai audia apelurile lui Trump.

Trump ar putea fi salvat

În ceea ce privește acuzațiile, grupul nonprofit Cetăţenii pentru Responsabilitate şi Etică la Washington, alături de un proprietar de hotel şi un grup de restaurante au susţinut la scurt timp după alegerile prezidenţiale din 2016 că Trump s-a expus, prin refuzul de a renunţa la afacerile din domeniul hotelier, la primirea de foloase din partea unor oficiali străini care doreau unele favoruri. Reclamanţii au susţinut că au pierdut din acest motiv clienţi în favoarea stabilimentelor lui Trump, în speţă a hotelului Trump International din Washington, situat în apropiere de Casa Albă.

De menționat este faptul că, plângerea respectivă a fost iniţial respinsă de un judecător federal, apoi Al Doilea Circuit de Curţi de Apel al SUA – din cadrul sistemului american de curţi de apel regionale – din New York a redeschis dosarul în 2019.

Nu este prima oară când se întâmplă o astfel de situație. Un alt proces similar, intentat de statul Maryland şi de Districtul Columbia – unde se află capitala SUA, oraşul Washington – a primit undă verde anul trecut de la Al Patrulea Circuit de Curţi de Apel, cu sediul în Richmond, statul Virginia.

Mai mulţi democraţi din Congresul SUA intentaseră şi un al treilea proces, care s-a încheiat anul trecut prin respingerea de către Curtea Supremă a audierii apelului împotriva deciziei prin care o instanţă inferioară stabilise că reclamanţii nu au o calitate procesuală valabilă.

Problemele fostului lider al SUA nu se opresc aici. În prezent, Donald Trump este vizat şi de procesul din Senat, intentat de Camera Reprezentanţilor, în care este acuzat de incitarea susţinătorilor săi la un miting din 6 ianuarie, după care mai mulţi protestatari au intrat în Capitoliul din Washington, sediul Congresului SUA, într-o ultimă încercare de a împiedica validarea alegerilor prezidenţiale câştigate de democratul Joe Biden.