"Curtea de Apel Bucureşti a respins, în data de 26 octombrie 2016, contestaţia depusă de societatea Carpatica Asig SA având ca obiect suspendarea efectelor Deciziei nr. 1498/27.07.2016 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Prin respectiva decizie, ASF a dispus închiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan de redresare, stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Carpatica Asig S.A. Decizia Curţii de Apel nu este definitivă, societatea având dreptul să formuleze recurs în termen de cinci zile de la comunicarea sentinţei", se spune în comunicat.

Consiliul ASF a hotărât, în şedinţa din data de 27 iulie 2016, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig S.A şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, în temeiul Legii nr. 503/2004 (republicată) şi al Legii nr. 85/2014. 

Hotărârea Consiliului ASF a avut la bază concluziile Raportului de audit financiar pe 2015 întocmit de firma Mazars, coroborate cu Raportul de evaluare elaborat de Deloitte, precum şi cu Raportul de îndeplinire de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a mandatului de administrator temporar. 

Instanţa supremă a admis, în septembrie, cererea DNA care solicitase luarea măsurii preventive de interzicere a dizolvării şi lichidării SC Carpatica Asig. SA, decizia fiind una definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, atunci, interzicerea iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare a companiei de asigurări Carpatica, admiţând cererea DNA în acest sens.

 “Cu majoritate, respinge excepţia inadmisibilităţii contestaţiei formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii de şedinţă din data de 16 august 2016, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 2827/2/2014. Admite contestaţia formulată de DNA (…) Dispune luarea măsurii preventive a interdicţiei iniţierii procedurilor de dizolvare şi lichidare faţă de inculpata S.C. Carpatica Asig. S.A. pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 13.09.2016 până la data de 12.10.2016, inclusiv”, se arată în minuta deciziei penale.

Instanţa supremă a respins, iniţial, pe 16 august, ca nefondată, cererea DNA. Decizia a fost, însă, contestată la un alt complet al ICCJ.

AGERPRES