Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a primit, pe 9 februarie, votul de învestitură al Parlamentului. În 16 februarie, USL a depus la Curtea Constituţională contestaţia privind învestirea de către Parlament a Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, sesizarea fiind semnată de 85 de deputaţi PSD şi 53 de deputaţi PNL.
În contestaţie se arată că hotărârea Parlamentului de învestire a Cabinetului Ungureanu încalcă articolele 1, 64 şi 103 din Constituţie, în condiţiile în care nu a fost respectat Regulamentul de audiere a candidaţilor de miniştri în comisii şi nu s-a întocmit avizul comisiei, ci doar procese verbale.
Conducerea Senatului a solicitat Curţii Constituţionale să respingă ca neîntemeiată sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii Parlamentului pentru acordarea încrederii Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu.
Potrivit conducerii Senatului, hotărârea Parlamentului pentru acordarea încrederii Guvernului a fost adoptată cu respectarea normelor constituţionale referitoare la procedura instituită pentru învestitura Guvernului. În plus, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a adoptat un punct de vedere în care se arată că Hotărârea plenului comun privind învestirea Cabinetului Ungureanu este constituţională.