Reprezentanții CCR au declarat că au identificat mai multe elemente de neconstituționalitate în proiectul de revizuire a Constituției, trimis ieri Curții Constituționale, după ce propunera a primit avizul Consiliului Legislativ.

Avizul Curții este consultativ. Ulterior, proiectul de revizuire însoțit de avizul Cosiliului Legislativ și de decizia Curții Constituționale va fi înaintat Parlamentului României, în vederea dezbaterii și adoptării lui.
Judecătorii constituţionali au stabilit, printre altele, că sunt neconstituţionale prevederile referitoare la imunitatea parlamentară şi ministerială, compone
Decizia CCR vine după ce ieri Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a analizat proiectul legii de revizuire a Constituţiei propus de preşedintele României. În cursul zilei de ieri CSM a trimis Curții un punct de vedere argumentat cu privire la acesta.

În esenţă, documentul întocmit de CSM afirmă că limitele de revizuire a Constituţiei sunt afectate întrucât prin unele dispoziţii se încalcă independenţa justiţiei.

"Excluderea din competenţa jurisdicţională a instanţelor a anumitor tipuri de cauze pe considerente politice, restructurarea din temelii a CSM etc sunt măsuri ce pot afecta stabilitatea sistemului şi realizarea rolului său. În acest context, chiar ne gândim dacă CSM nu ar trebui să dobândească dreptul de iniţiativă legislativă în domeniu, ori dreptul de a numi o parte din judecătorii CCR, din moment de acest organism politico-juridic trebuie să reprezinte în mod echilibrat toate cele trei puteri publice ale statului", se menționează în documentul CSM.

Sursa: Agerpres