Claudiu Cazacu de la XTB a venit cu vești cutremurătoare pentru toți românii. Cursul va ajunge la 4.99 RON/EUR la final de 2021, cu spargerea nivelului simbolic de 5 RON/EUR în primăvara anului viitor. În ceea ce privește dolaruyl, acesta ar putea atinge 4.20 RON în decembrie, și 4.30 RON în martie anul viitor.

Claudiu Cazazu, care este consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia a arătat că stabilitatea cursului de schimb a însemnat o reușită notabilă a perioadei pline de provocări din ultimul an și jumătate.

„În privința viitorului, sunt unele semne de întrebare. Vom avea presiunea unui deficit de cont curent în creștere, sau cel puțin aflat la niveluri ridicate? Se pare că da. Deficitul de cont curent îl vedem la 5% anul acesta și 5.3% anul viitor. Anul trecut, la puțin sub 11 mld. EUR, a fost adâncit (cu 5.5% față de 2019) printr-o scădere mai redusă a importurilor față de exporturi. Diferența de ritm reflectă, de fapt, un trend care generează preocupare. În estimarea pentru anul viitor, exporturile cresc într-un ritm mai lent decât importurile (diferență de 2 puncte procentuale), și aceasta este o problemă ce trebuie privită cu seriozitate, mai ales în perspectivă îndelungată.

La cat va ajunge cursul EURO-RON

Pe de altă parte, sunt de așteptat intrări consistente de fonduri europene, accelerate, pe măsură ce ar fi disponibile și resursele din PNRR, în creștere de la aproape 4 mld. EUR în 2021 la 6.3 mld în 2022 și 7.9 mld. EUR în 2023. De asemenea, estimăm și o oarecare revigorare a remiterilor celor care lucrează în străinătate. Acestea vor liniști tendința ascendentă a EUR-RON, diminuând viteza de depreciere a leului. Pe termen lung va fi esențial să utilizăm cât mai eficient resursele puse la dispoziție într-o conjunctură ieșită din comun, pentru că altfel am pregăti terenul, de fapt, pentru dezechilibre și mai mari, subliniază analiza XTB”, a punctat el.

Astfel, se ia în considerare ipoteza unui curs EUR-RON de 4.99 RON la finele acestui an, cu spargerea nivelului simbolic de 5 în primăvara anului viitor. În raport cu dolarul american, trendul leului este de asemenea văzut descendent. USD-RON ar putea atinge 4.20 în decembrie, și 4.30 în martie anul viitor, potrivit unor previziuni implicite referitoare la mișcarea EUR-USD. Față de aceste estimări, pentru ambele perechi ale leului, riscurile sunt ușor asimetrice în sens ascendent, se mai arată în analiza XTB România.

Sursa foto: Dreamstime