Profitul operațional excluzând elementele speciale a urcat cu 86% în trimestrul al doilea, până la 1,266 miliarde lei, ceea ce a dus profitul operațional pe primele șase luni la 2,46 miliarde lei, în creștere cu 54% față de intervalul similar din 2010.
“Al doilea trimestru indică o bună performanță operațională. În contextul unui preț favorabil al țițeiului, am beneficiat de creșterea producției și de revenirea cererii de carburanți și gaze naturale, atât în sectorul industrial, cât și comercial, în special în România. Pentru prima dată de la privatizare, am reușit să creștem ușor pentru al patrulea trimestru consecutiv debitele zilnice medii ale Grupului”, a declarat Mariana Gheorghe, președintele executive al OMV Petrom.
În activitatea de explorare, Petrom a înregistrat recent progrese notabile, cu o descoperire potențial semnificativă de gaze (Totea), și cu decizia de a intra într-o nouă fază a explorării în zona de apă adâncă a Mării Negre, în parteneriat cu ExxonMobil.
“Prețul ridicat la țiței a pus presiune asupra marjelor de rafinare și marketing, ca urmare a creșterii costurilor cu consumul propriu de țiței și a cererii reduse în activitatea de retail. Ne concentrăm în continuare pe finalizarea procesului de punere în funcțiune a celor două unități de generare a electricității în a doua parte a anului 2011. Într-o economie românească în curs de revigorare, vom continua să punem accent pe inițiativele de creștere a veniturilor și de eficientizare, pentru a susține performanța operațională”, a conchis Mariana Gheorghe.
Pe bursă, acțiunile Petrom creșteau cu circa 2,4%, de două ori mai încet decât o facea piața per ansamblu, care avansa cu 5%.