„Deşi creşterile la nivel extins şi explozive ar putea fi de scurtă durată, companiile care vor reuşi să producă tratamente eficiente pot primi un impuls semnificativ la nivelul pieţei. În primul rând, ca urmare a cererii globale de vaccinuri şi tratamente pentru coronavirus, care vor reprezenta un plus major pentru rezultatele financiare ale companiilor, dar şi ca imagine.

Astfel, vor deveni mai atractive în ochii investitorilor datorită eficienţei şi performanţelor atinse de departamentul de dezvoltare şi cercetare. O companie care reuşeşte să obţină rezultate atât de bune într-un moment atât de delicat oferă perspective optimiste şi poate reprezenta o alegere potrivită de investiţie şi pe termen lung. În mod normal, perioada de dezvoltare a unui vaccin este de 12 – 15 ani.

Cu toate acestea, se vehiculează la nivel oficial o durată de un an, un an şi jumătate. Estimările vin în urma experienţei acumulate deja de companiile farmaceutice care dezvoltă astfel de vaccinuri, în lupta cu virusuri similare precum MERS sau SARS”, este transmis în analiza făcută de XTB România.

Cursa pentru găsirea unui tratament

„În condiţiile crizei actuale, cursa pentru găsirea unui tratament sau dezvoltarea unui vaccin este intensă, iar resursele puse la dispoziţia echipelor de cercetare-dezvoltare sunt foarte ridicate. O serie de companii majore lucrează deja la diferite variante de tratament, însă Remdesivir al companiei Gilead se află în poziţia fruntaşă, fiind deja autorizat de FDA (SUA) ca tratament de urgenţă. Cu toate acestea, chiar cercetătorul principal al studiului realizat de National Institutes of Health (Neera Ahuja) a afirmat că medicamentul nu este un panaceu: ‘nu ştim dacă este cel mai bun tratament.. (..) încă trebuie să mai căutăm cel mai eficient medicament’. Acţiunile Gilead, deşi pe plus de peste 21% anul acesta au fluctuat puternic, fără a marca creşteri sustenabile de două cifre în perioada de după anunţul de autorizare a tratamentului”, a explicat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

„Momentul va fi esenţial pentru a înţelege eficienţa relativă a unor forme diferite de tratament şi pentru a decide eventuala autorizare ulterioară a altor produse. În paralel, Favipiravir, un produs al Fujifilm, este trimis din Japonia în 43 de ţări pentru a fi testat pe pacienţii cu simptome uşoare sau moderate. În SUA medicamentul este deja în faza 2 de testare. În mod normal, ar fi necesară şi o fază 3 înainte de autorizare, dar aprobarea foarte rapidă a produsului Remdesivir poate însemna că FDA ar putea oferi un răspuns mai rapid, în condiţii de urgenţă. Totul depinde, însă, de rezultatul studiilor”, este de părere Claudiu Cazacu.

„Investitorii orientaţi pe termen mediu sau lung ar trebui să evalueze cu atenţie impactul adiţional al unor eventuale venituri suplimentare, atât pentru vânzări, cât şi pentru profit, în raport cu dimensiunea anterioară a acestor indicatori, dincolo de posibilul efect pozitiv pe termen scurt al unor potenţiale veşti favorabile, deseori de natură emoţională.”, a mai spus Claudiu Cazacu.

Potrivit XTB Romania, o altă companie care se remarcă este Moderna Inc (MRNA). Firma de biotehnologie este unul dintre pionierii terapiilor bazate pe ARN mesager, aspect ce îi oferă un avantaj în faţa altor contracandidaţi. În acest moment, vaccinul său pare a fi cel mai avansat produs bazat pe ARNm şi se află în prima fază a testelor clinice în SUA, în aşteptarea rezultatelor.

Acţiunea deţine primul loc la nivelul sectorului medical

„Performanţele companiei se transpun şi la nivelul pieţei de capital, investitorii recunoscându-i potenţialul. Deşi se poate argumenta că interesul actual din sectorul farmaceutic nu este sustenabil, fiind doar o apreciere de moment, există o serie de companii care par să se diferenţieze de grup, iar Moderna se numără printre ele. Acţiunea deţine primul loc la nivelul sectorului medical în ceea ce priveşte Ratingul Zacks, un model ce subliniază companiile a căror performanţă ar putea fi superioară pieţei în următoarea perioadă (1 – 3 luni). De la începutul anului, acţiunea a înregistrat un randament de aproximativ 160%, în timp ce sectorul medical a marcat un randament negativ de -4,48%” explică, la rândul său, Radu Puiu, Research Analyst în cadrul XTB România.

Acesta a adăugat că situaţia este asemănătoare şi atunci când vine vorba de un grup mai specific, industria biomedicală şi genetică, care a avansat cu doar 1,91% de la începutul anului. Perspectiva de management pare a fi corectă, compania anunţând un parteneriat pe zece ani cu Lonza care i-ar putea permite să producă un miliard de doze de vaccin pe an.

„Acţiunile defensive precum cele din sectorul medical tind să evolueze bine în perioade de recesiune, cererea pentru produse medicale fiind stabilă. Mai mult, compania a anunţat câştigarea unui premiu de până la 483 de milioane de dolari din partea Autorităţii pentru Cercetare şi Dezvoltare Avansată Biomedicală din SUA pentru finanţarea procesului de primire a licenţei din partea Food and Drug Administration. În acest context, Moderna rămâne o companie ce merită urmărită, performanţele sale solide de până acum fiind posibil să continue datorită avantajelor competitive”, a mai spus Radu Puiu.