Primăvara arabă a impus noi tipuri de conflicte, mai relevă SIPRI în raportul său, potrivit AFP.

Cheltuielile anuale în armament s-au ridicat la circa 1,738 miliarde de dolari (1,398 miliarde de euro), cunoscând în 2011 cea mai slabă creştere anuală (+ 0,3 %), care se explică în mare parte prin criza economică. Ele reprezintă 2,5 % din PIB-ul mondial, adică 249 de dolari (199,4 euro) pe persoană.

Numărul încărcăturilor nucleare s-a redus din 2011 în mare parte pentru că Rusia şi SUA şi-au diminuat arsenalele.

La începutul anului 2012, opt ţări (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan şi Israel) deţineau circa 19.000 de încărcături nucleare. Ele deţineau peste 20.500 în 2011, se arată în raport.

‘Programele de modernizare angajate de toate ţările sugerează că armele nucleare rămân un atribut al puterii la nivel internaţional’, estimează un cercetător al SIPRI, Shannon Kile.

‘În pofida unui interes mondial reafirmat în favoarea dezarmării, nicio ţară care dispune de arma nucleară nu şi-a exprimat voinţa altfel decât retoric de a-şi abandona arsenalul nucelar pentru moment’, a adăugat el.

Potrivit lui Kile, în 2011, ‘controversele asupra programelor nucleare iranian şi sirian au creat noi îndoieli cu privire la eficienţa abordărilor legale internaţionale şi, în special, a rolului Consiliului de Securitate al ONU în gestionarea cazurilor presupuse sau dovedite de violări ale unor importamte obligaţii şi norme ale Tratatului asupra controlului armelor’.

În privinţa programului iranian, ‘rămâne de văzut dacă negocierile actuale între Iran şi Cei 5+1 vor duce la rezultate concrete’, a declarat Kile pentru AFP. ‘Şansele de a se ajunge la un acord rămân incerte pentru că ambele părţi fac un antijoc’, a estimat el.

Coreea de Nord ar dispune de circa 30 kg de plutoniu de calitate militară, ceea ce i-ar putea permite să construiască până la opt arme nucleare, ‘în funcţie de intenţiile sale şi de competenţele sale tehnice’, a dezvăluit SIPRI.

Raportul subliniază faptul că, după cvasidispariţia războaielor între state, violenţa în interiorul statelor s-a intensificat, iar războaiele civile în ţările în curs de dezvoltare au devenit forma dominantă a conflictului, a subliniat Neil Melvin, director al programului SIPRI Conflicte armate şi gestionarea conflictelor.

În fine, SIPRI notează că Primăvara arabă a redefinit condiţiile conflictelor. Schimbările intervenite în conflicte în ultimele decenii ‘sugerează emergenţa unor noi forme de conflicte, în care intervenţiile internaţionale sunt mult mai dificil de realizat’, afirmă Melvin.

Creat în 1986, SIPRI este un institut internaţional independent, finanţat 50 % de statul suedez şi al cărui sediu este la Stockholm. El este specializat în conflicte, armamente, controale şi dezarmare.

SURSA: Agerpres