Curs valutar miercuri, 8 septembrie. Moneda națională se apropie vertiginos de pragul 5 lei pentru un euro

Analiștii financiari estimează deja de luni bune că moneda națională va depăși pragul de 5 lei pentru un euro, însă previziunile lor plasau această evoluție a cursului de timp într-un orizont de timp de aproximativ 12 luni.

Contrar celor mai multe predicții, evoluția leului a intrat însă în ultimele zile pe o tendință accelerată de depreciere.

Marți, moneda europeană a atins un nou maxim istoric în raport cu leul, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4.9488 lei/euro.

Curs valutar miercuri, 8 septembrie. Zile consecutive cu recorduri negative

Precedentele patru zile au consemnat, de asemenea, recorduri negative ale cursului leu/euro: BNR a afișat cursuri de 4.9488 lei/euro, 4.9475 lei/euro, 4.9416 lei/euro și 4,9386 lei/euro pentru zilele de marți, luni, vineri și joi.

Miercuri, moneda europeană practic a stagnat, în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4.9479 lei/euro, în scădere cu 0,09 bani (-0.02 %) faţă de cotaţia precedentă.

În ciuda faptului că Premierul Florin Cîțu neagă acest lucru, analiștii financiari pun accelerarea tendinței de depreciere a monedei naționale pe seama crizei politice fără precedent de la București.

Deja se poate spune oficial că românii care au credite în euro își plătesc ratele la o paritate care sare de 5 lei, în condițiile în care multe bănci promovează în aceste zile la casele de schimb valutar cotații care plasează euro peste pragul psihologic.

Curs valutar miercuri, 8 septembrie. Dolarul crește

Banca Națională a anunțat miercuri un curs valutar de 4.1882 lei pentru un dolar, în creștere cu 1,89 de bani bani (+0.45 %) faţă de cotaţia precedentă.

BNR a anunțat marți un curs valutar de 4.1693 lei pentru un dolar, în scădere faţă de cotaţia precedentă.

Luni, moneda americană a consemnat o apreciere, în condiţiile în care cursul afișat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4.1718 lei/dolar, în creştere.

Trebuie precizat că dolarul american este raportat la leul românesc indirect, prin relaționare la moneda europeană.