Curs valutar marți, 17 august. Anunț pentru cei care au credite la bănci. Cât costă un euro

Potrivit datelor publicate marți de BNR, în cea a dea doua zi a acestei săptămâni euro a crescut cu 0.23%, înregistrând o valoare de 4.9232  lei.

Dolarul american a crescut și el cu 0.30%, ajungând la valoarea de 4.1809 lei.

Lira sterlină s-a depreciat în schimb astăzi în raport cu moneda națională, înregistrând o valoare de 5,7713 lei.

Curs valutar marți, 17 august. Anunț pentru cei care au credite la bănci. Cât costă un euro

Francul elvețian pe de altă parte a crescut ajungând la valoarea de 4,5898 lei.

Prețul gramului de aur este de 241,2066 lei.

Indicele ROBOR a stagnat marți

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 1,53 %, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Același lucrus -a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, care a stagnat la 1,66%.

Trebuie menționat faptul că în cadrul ședinței de pe 12 mai 2021, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

Totodată, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an.

Curs valutar marți, 17 august. Anunț pentru cei care au credite la bănci. Cât costă un euro

În același timp, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

În ceea ce privește Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), acesta este de 1,25 %. IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.