Curs valutar luni, 16 august. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Potrivit datelor publicate luni de BNR, în prima zi a acestei săptămâni euro a rămas constant la valoarea de vineri, de 4.9120  lei.

Dolarul american pe de altă parte a scăzut luni cu 0.30%, ajungând la valoarea de 4.1685 lei.

Lira sterlină în schimb s-a apreciat în raport cu moneda națională înregistrând o valoare de 5,7744 lei.

Curs valutar luni, 16 august. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Același lucru s-a întâmplat și cu Francul elvețian, care a ajuns la 4,5612 lei.

Prețul gramului de aur este de 238,0356 lei.

Indicele ROBOR a stagnat astăzi

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 1,53 %, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, care a stagnat la 1,66%.

Amintim faptul că în cadrul ședinței de pe 12 mai 2021, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

În același timp, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an.

Curs valutar luni, 16 august. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Totodată, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

În ceea ce privește Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), acesta este de 1,25 %. IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.