Curs valutar luni, 13 septembrie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Potrivit datelor publicate luni de BNR, în prima zi a acestei săptămâni euro a crescut cu 0.02%, ajungând la valoarea de 4.9444 lei.

Dolarul american a crescut și el cu 0.46%, ajungând la valoarea de 4.1944 lei.

Lira sterlină s-a apreciat și ea în raport cu moneda națională, înregistrând o valoare de 5,7958 lei.

Curs valutar luni, 13 septembrie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Francul elvețian în schimb a scăzut luni, ajungând la 4,5497 lei.

Prețul gramului de aur este de 241,3710 lei.

Ce s-a întâmplat cu Indicele ROBOR 

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 1,61%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Pe de altă parte, Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor pentru credite ipotecare, a scăzut luni la 1,73 %.

Amintim faptul că în cadrul ședinței de pe 12 mai 2021, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

Tot atunci, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. Consiliul de administraţie al BNR a mai stabilit și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Curs valutar luni, 13 septembrie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

În ceea ce privește Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), acesta este de 1,25 %. IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.