Curs valutar 16 februarie. Anunț de la BNR pentru românii care au credite. La ce valoare a ajuns euro

Potrivit datelor publiate marți de BNR, euro a rămas contant astăzi la valoarea de 4.8747 lei.

Dolarul american pe de altă parte s-a depreciat marți cu 0.26%, ajungând la valoarea de 4.0073 lei.

Lira Sterlină s-a depreciat și ea marți ajungând la valoarea de 5,5845 lei.

Curs valutar 16 februarie. Anunț de la BNR pentru românii care au credite. La ce valoare a ajuns euro

Francul elvețian pe de altă parte a crescut, ajungând la valoarea de 4,5147 lei.

Prețul gramului de aur este de 235,0808 lei.

Ce s-a întâmplat cu Indicele ROBOR 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut marţi de la 1,54% la 1,55%, arată datele publicate de BNR.

Indicele ROBOR la 6 luni pe de altă parte a rămas marți la 1,62%.

De menționat este faptul că consiliul de administraţie al BNR, s-a întrunit la jumătatea lunii ianuarie și a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, de la 1% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2% pe an.

De asemenea, BNR a mai decis păstrarea nemodificată a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

În ceea ce privește valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, aceasta este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020.

Curs valutar 16 februarie. Anunț de la BNR pentru românii care au credite. La ce valoare a ajuns euro

Reducerea de 0,29 puncte procentuale se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.