Curs valutar 1 martie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Potrivit datelor publicate luni de BNR, euro a rămas constant astăzi la valoarea de 4.8744 lei.

Dolarul american pe de altă parte a crescut luni cu 0.61%, ajungând la valoarea de 4.0456 lei.

Lira Sterlină s-a apreciat și ea în raport cu moneda națională ajungând la valoarea de 5,6469 lei.

Curs valutar 1 martie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

Francul elvețian a crescut și el ajungând la valoarea de 4,4299 lei.

Prețul gramului de aur este de 227,1710 lei.

Ce s-a întâmplat cu Indicele ROBOR 

În ceea ce privește valoarea Indicelui ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, acesta a crescut luni de la 1,59% la 1,61%, potrivit datelor publicate de instituţie.

De cealaltă parte însă, Indicele ROBOR la 6 luni a rămas la 1,64%.

De menționat este faptul că, pe 15 ianuarie 2021, consiliul de administraţie al BNR, a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, de la 1% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2% pe an.

De asemenea, BNR a mai decis păstrarea nemodificată a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Curs valutar 1 martie. Anunț de ultimă oră de la BNR. Cât costă un euro

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

În ceea ce privește valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, aceasta este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020.

Reducerea de 0,29 puncte procentuale se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.