Cum vrea premierul Florin Cîțu să oprească pandemia cu polițiștii: Cere fermitate angajaților MAI, în impunerea măsurilor sanitare.

Cîțu vrea ca polițiștii să își facă și mai simțită prezența, pentru a-i face pe cetățeni să respecte regulile.

Cum vrea premierul Florin Cîțu să oprească pandemia cu polițiștii

Premierul Florin Cîţu le-a cerut, marţi, angajaţilor MAI să aplice legea cu fermitate şi să le spună „de la obraz” celor care nu respectă măsurile de protecţie sanitară că pun în pericol viaţa altor oameni şi chiar a membrilor familiilor lor.

„Anul trecut a fost un an dificil, dar, din păcate, şi anul acesta se arată unul dificil, aşa că eu vă încurajez să vă înarmaţi cu suficientă energie şi determinare pentru a trece împreună cu bine şi peste această provocare a pandemiei.

În acelaşi timp, aveţi de îndeplinit şi misiunea curentă de a lupta cu infracţionalitatea şi vă spun că nu trebuie să neglijăm în niciun fel această luptă. Chiar dacă avem de luptat cu pandemia, lupta cu infracţionalitatea rămâne activitatea dumneavoastră curentă.

Ştiu că de multe ori din activitatea unei instituţii rămân întipărite în memoria publică acele episoade care nu s-au desfăşurat aşa cum trebuie. Mai puţin rămân întipărite în memoria publică misiunile de succes şi asta pentru că se consideră că atunci când lucrurile merg bine, aşa trebuia să fie, pentru că ne-am făcut treaba”, a spus Cîţu la prezentarea raportului de activitate al MAI pe anul 2020.

Nevoia de reformă în cadrul Ministerului Afacerilor Interne

Pe de altă parte, premierul a cerut reformă în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, susţinând că are încredere că ministrul Lucian Bode îi va „cerne” pe cei care nu fac cinste uniformei de poliţist.

„Aş vrea să-i felicit astăzi pe cei care îşi fac foarte bine treaba, cu responsabilitate şi devotament. În acelaşi timp, cer şi la Ministerul Afacerilor Interne, aşa cum am cerut şi la celelalte instituţii şi autorităţi, reformă.

Fac acest lucru nu pentru că sună bine, ci pentru că este de datoria noastră în acest moment să venim în întâmpinarea aşteptărilor fiecărui om din ţara asta, care prin munca lui contribuie la funcţionarea statului.

În schimb, fiecare cetăţean trebuie să primească un serviciu public de calitate adecvată, iar noi trebuie să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă. Am încredere că ministrul Lucian Bode are abordarea corectă şi va găsi calea potrivită pentru a pune în valoare pe cei merituoşi, dedicaţi misiunii pe care o au şi îi va cerne pe cei care nu fac cinste acestei uniforme”, a precizat Florin Cîţu.

Necesitatea respectării măsurilor de protecţie sanitară

Premierul a atras atenţia cu privire la necesitatea respectării măsurilor de protecţie sanitară.

„Ceea ce avem nevoie în perioada imediat următoare este implicare maximă a tuturor celor care au responsabilităţi în aplicarea legii şi în verificarea respectării măsurilor de protecţie sanitară.

Avem în vigoare reguli care, dacă s-ar respecta de către toată lumea, nu ar fi necesar să luăm alte măsuri restrictive. Şi aici este rolul dumneavoastră, să ne asigurăm că regulile pe care le avem sunt respectate.

Să vă faceţi mult mai mult simţită prezenţa. Legea este una pentru toţi şi fiecare persoană care respectă regulile salvează viaţa unei alte persoane. Fiecare dintre cei care nu respectă regulile pune în pericol viaţa celuilalt, a familiei lui şi a celor dragi.

”Vă cer fermitate şi bun simţ”

Aceasta trebuie să cunoască toţi cei pe care îi întâlniţi şi vă rog să le spuneţi de la obraz în timp ce aplicaţi sancţiunile care se impun. Vă cer fermitate şi bun simţ, pentru că aceste două atitudini împreună fac eficientă impunerea legii.

Mulţumesc tuturor lucrătorilor MAI care şi-au îndeplinit misiunea cu responsabilitate. A aplica legea cu fermitate şi cu respect faţă de drepturile cetăţenilor în perioada crizei sanitare înseamnă protejarea sănătăţii cetăţenilor.

Îndemn pe toţi angajaţii MAI să rămână gardienii sănătăţii publice, să verifice respectarea măsurilor de protecţie, să aplice legea cu stricteţe şi să apere drepturile fundamentale şi libertăţile cetăţenilor”, a mai afirmat premierul.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea.