Conform publicaţiei Welt am Sonntag (WamS), care se bazează pe surse guvernamentale, cei doi lideri doresc să pună în aplicare rapid un nou pact exclusiv între Franţa, Germania şi unele ţări, după modelul Acordului Schengen privind libera circulaţie a persoanelor, care include în prezent 10 din cele 27 de ţări membre ale UE.

Pentru că ar dura prea mult timp pentru a schimba actualele tratate ale Uniunii Europene, ţările din zona euro ar trebui să evite întârzierile prin acceptarea unui nou plan de stabilitate, care ar putea fi implementat la începutul anului 2012, se arată în raport.

Parisul şi Berlinul vor face propuneri în acest sens în cursul săptămânii viitoare, înainte de summitul UE din 9 decembrie şi doresc ca Roma să se asocieze, potrivit surselor.

Pactul de stabilitate actual obligă cele 17 ţări din zona euro să-şi limiteze deficitele bugetare la 3% din PIB şi îndatorarea la 60% din PIB.
O purtătoare de cuvânt a guvernului german a confirmat sâmbătă pentru AFP existenţa unor discuţii în acest sens în special cu Franţa, pentru o întărire a Uniunii economice şi monetare cu privire la o modificare limitată a tratatelor existente. Germania şi Franţa doresc totuşi ”să contribuie (…) cu puncte de vedere comune în mod adecvat’.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a fost oficial însărcinat să facă acest tip de propuneri, s-a amintit. France Presse aminteşte că Berlinul, Parisul şi Roma au ajuns joi, la Strasbourg, la un compromis privind cel puţin întărirea disciplinei bugetare din zona euro, dar Nicolas Sarkozy nu a reuşit să plieze Germania privind un punct important în opinia sa, rolul BCE în faţa crizei.

Primele trei economii din zona euro s-au declarat hotărâte ”să facă totul pentru a sprijini şi a garanta perenitatea" monedei unice europene, potrivit lui Sarkozy.

Planul conţine, însă, şi un aspect mai delicat: Banca Centrală Europeană ar trebui să lupte mai mult pentru a combate criza din zona euro. Prin cumpărarea de obligaţiuni de stat, aceasta ar putea menţine reduse ratele dobânzii pentru ţările din zona euro. BCE este independentă şi de aceea guvernele nu îi pot spune ce să facă. Dar aşteptările din parte BCE sunt clare, scrie Welt am Sonntag.

"Pe baza acestor măsuri, ar trebui să existe o majoritate în cadrul BCE, pentru o intervenţie mai puternică pe pieţele de capital", potrivit Welt am Sonntag.
Reprezentanţii zonei euro au spus, vineri, la Bruxelles, că un aefort al ţărilor din zona euro spre integrarea fiscală foarte strânsă, ar putea da BCE spaţiul necesar pentru a intensifica achiziţiile de obligaţiuni din zona euro şi pentru a stabiliza pieţele.