El a făcut această declaraţie duminică, la 65 de ani de la o lovitură de stat susţinută de SUA care a dus la căderea unui premier iranian ales în mod democratic. Comparând sancţiunile impuse Teheranului de preşedintele american Donald Trump cu lovitura de stat din 1953 care a dus la căderea premierului naţionalist Mohammed Mossadegh, şeful diplomaţiei iraniene a declarat că istoria nu se va repeta.

Declarația vine în contextul accelerării strategiei de înarmare a Iranului. Astfel, Teheranul va dezvălui în zilele următoare un nou avion de luptă şi îşi va îmbunătăţi capacităţile balistice pentru a răspunde ”ameninţărilor” Israelului şi Statelor Unite, duşmanii săi declaraţi, a anunţat ministrul apărării Amir Hatami, citat de agenţia iraniană Tasnim, relatează France Presse.

„Prioritatea noastră este capacitatea noastră balistică şi trebuie să o consolidăm (…), având în vedere eforturile depuse de duşmanii noştri în domeniul apărării antirachetă”, a declarat Hatami într-un interviu televizat.

Programul balistic al Iranului este o problemă spinoasă cu marile puteri, în special cu Statele Unite, dar Teheranul consideră că este crucial pentru capacităţile sale defensive într-o regiune instabilă. Potrivit lui Hatami, o demonstraţie de zbor a noului avion de luptă va avea loc „de Ziua naţională a Industriei de Apărare” în Iran, care va fi miercuri.

Tensiunile militare dintre Iran şi SUA în Golful Persic sunt în creştere, după ce preşedintele Donald Trump a retras în mai partea americană din acordul încheiat de puterile internaţionale cu guvernul de la Teheran în 2015.  Prin acea înţelegere, Iranul se angajase să îşi îngheţe programul de înarmare nucleară, în schimbul suspendării sancţiunilor internaţionale. Importurile de armament fiind blocate, iranienii au fost nevoiţi să îşi dezvolte propria industrie de apărare.

Agerpres