n cadrul anchetei de conjunctură din luna august, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural + 4%).

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de creştere, respectiv la fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural + 18%) şi la fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural + 18%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural + 1%), iar numărul de salariaţi este estimat a avea o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii, potrivit estimărilor din luna august 2014, se aşteaptă pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural + 4%). Managerii estimează, de asemenea, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural – 3%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural – 1%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural + 2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural + 9%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural + 10%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural + 9%), iar managerii societăţilor comerciale consideră că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri moderate pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +8%).

Potrivit INS, în raport cu estimările din luna august 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural + 13%).

În sectorul de servicii, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural – 5%), iar conform opiniei managerilor preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural + 1%).

'Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic', atrage atenţia INS.
Sursa: INS