La mult timp după ce Bordallo Pinheiro, deținătorul unei mici fabrici de figurine din ceramică, a murit, spriritul satiric al acestuia a revenit în actualitate. ZE Povinho, o mică statuetă vândută turiștilor ca suvenir și realizată în făbricuța cu pricina a fost modificată astfel încât să arate tuturor cum gândesc cetățenii Portugaliei despre decizia agenției de rating Moody’s de a clasifica țara lor drept „junk”.
Conform presei portugheze, ideea a apărut atunci când un angajat al fabricii s-a întrebat retoric cum ar fi reacționat maestrul Rafael Bordallo Pinheiro la auzul veștii că cineva îi poziționează țara atât de jos prin comparație cu alte state din lume. „Ar fi făcut o figurină cu un mesaj clar pentru Moody’s”, a replicat Nuno Barra, directorul de marketing al fabricii auzindu-l. Așa a luat naștere ZE Povinho anti-Moody’s.
Încă de la prima sa apariție, în 1875, statueta ZE Povinho, s-a dorit a fi un simbol al disprețului populației față de elitele politice și față de cei care asupreau poporul.