Ce spune Streinu Cercel

‘Este o evaluare epidemiologică. Noi practic facem un eşantion care să fie reprezenativ. Este o stratificare pe categorii de grupă de vârstă şi pe problemă de comorbidităţi. De aici vom obţine două imagini. Prima ne va spune cât a circulat acest virus până acum în populaţie şi asta se tradce prin apariţia anticorpilor în sângele pacienţilor.”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

Cum se fac aceste teste?

”Acest test se face din deget, el nu are loc de diagnostic, atenţie. El are rol de a ne spune dacă acea persoană a trecut sau nu prin infecţia cu SARS-CoV-2 (…) A doua imagine se face din secreţiile nazale şi faringe, ca să ne spună prezenţa virusului. Vom şti cât a circulat şi pe unde circulă în momentul de faţă. E logic că dacă ai aceste două informaţii nu faci altceva decât să te duci acolo unde ai focare şi încerci să limitezi.”, a mai adăugat managerul de la Matei Balș.

S-a întocmit un chestionar

”Putem să nu facem chestia asta, să stăm frumos cu mâinile încrucişate şi să aşteptăm să vină pacienţii la Balş. Eu nu pot să fac asta. Ştiu că pot să organizez o astfel de identificare împreună cu colegii, cu colectivul de lucru. Deja am primit tablete de la companiile de telefonie mobilă cu sim-uri pe care să le folosim timp de şase luni. Am făcut un chestionar ca să punem o serie de întrebări. Totul se lucrează pe tabletă, cu distanţă socială corespunzătoare. Vom fi însoţiţi de Poliţie. Mâine şi poimâine se termină eşantionarea. S-au decis luarea unor măsuri de reeşalonare despre structura populaţiei (…) Virusul atacă pe extreme acum. Atacă copiii, bătrânii, acum atacă pe grupa de mijloc. Cât să îl mai lăsăm să îşi facă mendrele?”, a spus Adrian Streinu-Cercel dumincă seara, în cadrul emisiunii ”Sinteza Zilei”.