Mai exact, se pare că Organizația Mondială a Sănătății va trebui să își revizuiască recomandările, după ce sute de oameni de știință afirmă că există dovezi că noul coronavirus aflat în aer sub formă de particule mici poate infecta oamenii, informează New York Times, citată de Reuters.

Până în prezent, OMS susțineacă noul coronavirus se răspândeşte în primul rând de la persoană la persoană prin intermediul unor mici picături provenite din nas sau gură, care sunt expulzate când o persoană bolnavă de Covid-19 tuşeşte, strănută sau vorbeşte.

Astfel, printr-o scrisoare deschisă trimisă agenției de presă, cercetătorii intenţionează să o publice într-un jurnal ştiinţific săptămâna viitoare, 235 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au făcut referire la dovezi care arată că şi particule mai mici pot infecta oamenii, a scris NYT.

OMS nu a răspuns

Deși Reuters a solicitat OMS comentarii cu privire la ultimele descoperiri, organizația nu a răspuns până în prezent unei astfel de solicitări.

Potrivit noilor descoperiri, indiferent dacă este transportat de picături care plutesc în aer în urma unui strănut, sau de picături mai mici expirate care plutesc într-o cameră, noul coronavirus este transportat prin aer şi poate infecta oameni atunci când este inhalat, au spus oamenii de ştiinţă.

Cu toate acestea, OMS afirmă că dovezile că virusul se transmite prin aer nu sunt convingătoare, potrivit NYT.

”Mai ales în ultimele două luni am afirmat de mai multe ori că este posibilă traansmiterea prin aer, dar că acest lucru nu este suşinut de dovezi solide sau clare”, a declarat pentru NYT dr. Benedetta Allegranzi, director tehnic pentu controlul şi transmitere infecţiei.