Pe data de 16 noiembrie, Japonia a anunţat că în trimestrul al treilea a avut o creştere economică de 1,2%, faţă de trimestrul precedent. Astăzi, statisticile oficiale şi finale arată că PIB-ul nipon a crescut cu doar 0,3%.

Creşterea de 1,2% era extrem de surprinzătoare, în condiţiile în care estimările analiştilor arătau o creştere economică de 0,6-0,7%, iar creşterea de pe trimestrul al doilea fusese de 0,7%.

Oficialii japonezi nu au reuşit încă să explice care este motivul pentru care marja de eroare între datele provizorii privind creşterea PIB-ului şi cele finale este atât de mare. Cert este că economia Japoniei nu stă atât de bine precum se crede, iar consumul nu este atât de solid precum a lăsat să se înţeleagă guvernul nipon. Mai mult, guvernul Japoniei a adoptat  un nou plan masiv de relansare economică, în valoare totală de 24.400 de miliarde de yeni (184 miliarde euro), în condiţiile în care deflaţia, dar şi riscul de reintrare în recesiune se menţin.

„Trebuie să aplicăm rapid un plan de relansare, pentru consolidarea redresării, având în vedere situaţia dificilă din economie, inclusiv pe piaţa muncii, aprecierea yenului şi deflaţia”, se arată într-un comunicat al Executivului de la Tokyo.