Trăim în era tehnologiei, iar pornirea unei afaceri fără realizarea unui site este o mare greşeală. Primul lucru pe care îl face o persoană când aude numele unei companii este să caute site-ul.  Domeniul este cel care dă numele site-ului, iar la alegerea extensiei există mai multe variante, cele mai folosite fiind: .ro, .com, .net, .biz, .org, .info şi .eu. Alegerea extensiei ar trebui făcută în funcţie de specificul afacerii respective. Dacă sunt vizate şi alte ţări atunci domeniul .com ar fi cel mai indicat. Taxa pentru acest domeniu este 12,99 euro/an. În ceea ce priveşte domeniul naţional .ro, începând cu data de 1 martie anul viitor se va percepe o taxă anuală de 12 euro/an plus TVA. În prezent, un domeniu .ro se poate înregistra cu 61 de dolari. ICI (Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică), autoritatea care gestionează domeniile, a luat această decizie pentru respectarea bunelor practici şi a recomandărilor ICANN, entitatea care coordonează procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial, respectiv asigurarea fondurilor necesare dimensionării infrastructurii IT şi creşterea securităţii şi fiabilităţii. Conform ICI, în prezent, România este singura ţară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanţă anuală pentru domenii de internet.

„La nivelul serviciului la care s-a ajuns în ultimii 24 de ani este aproape imposibil ca mentenanţa şi securitatea sistemelor să se bazeze doar pe veniturile din înregistrările domeniilor noi, acesta având un trend descrescător“, spun cei de la ICI. 

Înregistrarea unui domeniu se poate face direct de la RoTLD – Registrul Român de domenii .Ro sau prin partenerii autorizaţi. Cei mai mulţi preferă a doua variantă deoarece aceştia oferă la pachet şi găzduire, fără de care un site nu poate exista. Serviciul de găzduire asigură spațiul fizic pe care vor fi stocate toate fișierele site-ului: text, imagini, audio, video și se închiriază de la companiile specializate în servicii de web hosting. La Romarg.ro găzduirea costă între 1,95 euro şi 11,95 euro/lunar pentru un domeniu .ro .com sau .eu dacă se alege găzduirea pe un an. Spaţiul pe server variază între 3GB şi 45GB. La găzduire.ro, costul lunar este de 5,99 euro, iar spaţiul oferit este de 30 GB, iar la hostvision preţul este de 5,90 euro/lună pentru 15 GB. 

Ultimul pas în realizarea unui site este alegerea platformei de publicare. Aceasta este structura de baza a site-ului şi locul de unde se editează totul. Există mai multe opţiuni precum Joomla, Drupal însă alegerea cea mai populară este WordPress, care nu trebuie confundat cu WordPress.com, serviciu ce permite crearea de site-uri gratuite pe subdomenii web. Orice site web construit cu WordPress va avea un design ce se adaptează instant dimensiunilor dispozitivului de pe care este accesat. Acest lucru înseamnă că va arăta foarte bine  atât pe desktop, cât şi pe smartphone sau tabletă. După instalarea platformei, care se face foarte simplu, site-ul este online și poate fi accesat prin tastarea adresei în bara de adrese a browser-ului web.

 

 Tarife pentru înregistrarea de domenii
.ro    12,99 euro/an
.com    12,99 euro/an
.eu    8,99 euro/an
.info    12,99 euro/an
.org    15,99 euro/an

 

 

 Cele mai scumpe domenii de internet din lume 
Domeniu    Preţ (dolari)
Lasvegas.com    90.000.000
CarInsurance.com    49.700.000
Insurance.com    35.600.000
VacationRentals.com    35.000.000
PrivateJet.com    30.180.000
Internet.com    18.000.000
360.com    17.000.000
Insure.com    16.000.000
Bankaholic.com    15.000.000
Sex.com    13.000.000