Cum să menții o cameră caldă, pe timpul iernii, fără să dai drumul la încălzire

Cum să menții o cameră caldă, pe timpul iernii, fără să dai drumul la încălzire? Având în vedere că prețurile facturilor la încălzire pot fi imprevizibile, economisirea devine mult mai importantă.

Încercați unul sau mai multe dintre aceste sfaturi pentru a utiliza mai puțină energie și a economisi bani la factura lunară, fără să tremurați de frig. Multe dintre aceste sfaturi variază de la schimbări ușoare ale stilului de viață, până la investiții în echipamente mai bune.

1. Stratificați textilele naturale, cum ar fi lâna, pielea și blana artificială

„Stratificarea este adoptată de mulți designeri pentru a face un spațiu să arate mai luxos, dar și a-l face să se simtă mai cald”, spune designerul Martin Waller.

Iarna este despre stratificare. Așa cum și noi punem pe noi pulovere, fulare și haine groase, așa și casa are nevoie de o stratificare – covoare, huse sau unele lucruri suplimentare.

Textile precum lâna, pielea și blana sunt o alegere ideală pentru aspectul unei camere de zi. Experta recomandă folosirea covoarelor de lână și a cuverturilor de lână, care pot ține cald pe canapele și fotolii.

2. Blocați curenții de aer și închideți ușile pentru a menține aerul cald în cameră

Curenții de aer sunt una dintre principalele cauze ale pierderii căldurii în locuințe, după o izolare slabă. Astuparea golurilor pe unde pătrunde aer în jurul sufrageriei poate face diferența atunci când încercați să păstrați o cameră de zi cât mai caldă.

„Unul dintre cele mai ușoare moduri de a pierde căldura este lăsarea ușilor deschise. Sufrageria devine rece în câteva minute când ușa este lăsată deschisă, permițând să scape toată căldura”, spune Jess Steele, expert în tehnologie de încălzire.

Se poate pierde multă căldură, în principal între uși și ferestre, așa că utilizarea dispozitivelor de eliminare a curenților de aer va ajuta la blocarea acestor goluri, lăsând camera mai caldă pentru mai mult timp.

3. Acoperiți ferestrele cu perdele de calitate

„Perdelele căptușite, de bună calitate, merită investiția. Sunt potrivite pe tot parcursul anului, oferind un control al temperaturii”, explică Debbie Leigh, manager de design.

„Căptușelile opace și termice ajută la menținerea încăperii calde, pe timpul iernii, și mai rece, vara, blocând total lumina nedorită. Capacitatea de a ajuta la împiedicarea pătrunderii aerului rece în casă le face mai utile în timpul lunilor de toamnă și iarnă. Căptușelile opace și termice ajută la menținerea încăperii calde, ceea ce are avantajul suplimentar că orice sisteme de încălzire/răcire vor funcționa și mai eficient”, explică el.

Deoarece căldura se pierde prin ferestre, instalarea obloanelor este o altă modalitate accesibilă de a ajuta la reținerea căldurii într-o cameră de zi. De asemenea, jaluzelele vin într-o gamă largă de materiale, stiluri și culori, astfel încât să se potrivească perfect cu decorul casei.

4. Un covor mai bun pentru izolare suplimentară

Atunci când alegeți un covor, trebuie să vă gândiți mai puțin la felul în care arată, mai ales dacă aveți o casă rece. Cercetările au arătat că între 10% și 20% din încălzirea unei locuințe se poate pierde prin pardoseală, dacă aceasta nu este izolată corect. De aceea, un covor din fibre naturale este o prioritate pentru menținerea sufrageriei cât mai caldă.

„Un covor suplimentar este considerat un element de design pentru un spațiu, dar poate avea și funcții practice”, spune Jess Steele, expert în tehnologie de încălzire.

„În timpul lunilor mai reci, acestea adaugă un strat suplimentar de izolație, pe lângă perdea, și ajută la captarea aerului rece”, spune el.

5. Mutați mobilierul departe de ferestre, pereți exteriori și surse de căldură

Rearanjarea mobilierului sufrageriei, astfel încât piesele cheie de mobilă, cum ar fi canapele și scaunele, să fie departe de pereții exteriori, ferestre și uși, vă poate ajuta să nu simțiți frigul în camera de zi. Deși pare logic să mutați mobilierul lângă surse de căldură, acest lucru ar putea cauza mai multe probleme, avertizează Jess Steele, expert în tehnologie de încălzire.

„Nu așezați piese mari de mobilier în fața radiatorului sau deasupra orificiilor de încălzire”, adaugă Jess.

„Blocarea sursei de încălzire cu mobilier, cum ar fi o canapea sau o masă, va opri fluxul de aer cald și va face ca centrala să lucreze mai mult pentru a vă încălzi casa, automat va duce la facturi mai mari la încălzire”, explică el.