Cu unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa, Grecia este o destinatie atractiva pentru romani, atat pentru peisaje, cat si pentru cultura si istoria sa. Popularitatea Greciei tine si de preturile nu foarte mari pentru pachetele turistice cu autocarul, insa in Grecia sunt si multi romani care ajung cu masinile personale.

Din fericire, aceste calatorii dureaza mai putin odata cu deschiderea noii frontiere Makaza – Nimfea de la granita dintre Bulgaria si Grecia. Cei 370 de kilometri ai drumului Ruse – Makaza, care leaga Romania de Grecia, se parcurg in aproximativ 5 ore, fiind cel mai scurt drum care leaga cele doua tari.

Pana la deschiderea acestei frontiere, majoritatea romanilor alegeau sa mearga in Grecia pe drumul clasic, Sofia – Promachonas, care este semnificativ mai lung decat cel prin noul punct de frontiera (plus ca fie se trece prin Sofia – un oras aglomerat, fie se ocoleste Sofia – iar drumul pe centura nu este foarte bun).

Drum mai scurt spre Grecia

Noul traseu este recomandat mai ales pentru cei care aleg sa petreaca concediul in Thassos, Paralia Katerini, Halkidiki sau Asprovalta, ruta prin Makaza – Nimfea fiind mai scurta decat cea clasica prin Sofia. Datorita autostrazii de 670 de kilometri care leaga Grecia de la est la vest, se poate ajunge mai repede chiar si pe insule ca Lefkada, Corfu sau Zakynthos.

Pentru a putea intelege mai usor am sa iau ca exemplu una dintre cele mai vizitate insule grecesti de catre romani, insula Thassos, iar punctul de plecare Bucuresti. Distanta pentru ruta Bucuresti – Ruse – Sofia – Promachonas – Keramoti (portul de unde se ia ferry pentru insula Thassos) este de 800 de kilometri si se parcurge, fara pauza, in 12 ore. Punctul  de frontiera Makaza – Nimfea scade distanta dintre Bucuresti si Keramoti pana la 556 de kilometri, fiind o diferenta de peste 200 de kilometri. Ruta trece prin localitatile Ruse, Byala, Veliko Tarnovo, Gurkovo, Maglizh, Tulovo, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Nimfea si Komotoni. Distanta se parcurge in 8 ore, fara pauza. In plus, drumul este mult mai lejer pentru soferi pentru ca nu sunt foarte multe tiruri sau autocare.

Un punct important este orasul Komotoni, aflat la numai 12 kilometri de granita Bulgaria – Grecia. Din acest oras intrati direct pe autostrada Egnatia Odos care se termina in portul Igumenitsa.

Este important sa nu uitati de vinieta pentru Bulgaria, amenzile fiind usturatoare. Aceasta se poate achizitiona din apropierea vamii Ruse sau de la unele benzinarii (5 euro pentru o saptamana, 13 euro pentru o luna). Lipirea vinietei pe parbriz este obligatorie. In Grecia nu trebuie sa va faceti griji in privinta vinietei deoarece grecii nu percep taxa pentru vinieta, in schimb taxeaza folosirea autostrazilor. In ceea ce priveste benzina, v-as recomanda sa faceti plinul in ultimul oras inainte de vama cu Grecia (Kardzhali, 45 km de granita, unde veti gasi benzinarie OMV), in Bulgaria pretul pentru un litru de benzina fiind mai mic decat in Grecia.

Makaza – Nimfea este al saselea punct de frontiera intre Bulgaria si Grecia, impreuna cu Kulata – Promachonas, Ilinden – Exochi, Zlatograd – Thermes, Ivaylovgrad – Kyprinos si Svilengrad – Ormenio. Makaza – Nimfea permite doar trecerea autovehiculele sub 3,5 tone si a autocarelor.

SURSA: razvanpascu.ro