‘Iniţiativa de a plăti anual un domeniu .ro aparţine ICI şi am încercat să o promovăm nu în acest an, ci cu ceva timp în urmă, din două motive. Nu putem fi iarăşi printre ultimele ţări din Europa care fac o acţiunea dovedită în toată lumea că trebuie să meargă într-o anumită direcţie. Plata anuală a apărut prima dată ca şi problemă de schiţă în anul 1999, când Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală a spus că înregistrarea domeniilor cod de ţară trebuie să aibă un alt mod de reglementare anual. În aşa fel încât să existe o formă de control a domeniilor care se înregistrează sub .ro, .eu etc. Al doilea argument priveşte utilizatorii. Există numeroase domenii luate cu 10, 14 sau 15 ani în urmă. Domeniile nefolosite de ani de zile stau degeaba şi aduc multe prejudicii de toate formele atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice. Sunt argumente suficient de puternice să nu mai ţin domeniul ‘sine die’ şi să spunem că schimbăm taxele pe domeniul anual, ca să putem şti ce se întâmplă cu plaja de domenii .ro. De aceea am avut această iniţiativă’, a afirmat Banciu.

Oficialul ICI-Bucureşti a arătat, totodată, că banii proveniţi din noua taxă vor fi utilizaţi strict pentru întreţinerea domeniilor naţionale ‘.ro’.

Citiți și:

Proprietarii de domenii ".ro" vor plăti o taxă anuală de reînnoire
‘Banii proveniţi din această taxă anuală vor fi utilizaţi de către ICI pentru upgradarea sistemelor de securitate şi întreţinerea acestora. Cheltuim foarte mulţi bani cu întreţinerea domeniilor naţionale .ro. Peste 60% din ceea ce aduc domeniile .ro sunt investiţi pentru siguranţa sistemului. Bugetul ICI este public, iar acolo veţi constata că peste 40% din acest acesta este adus din activităţi conexe ale instituţiei’, a explicat Doina Banciu.

Proprietarii de domenii ‘.ro’ ar urma să plătească o taxă de înregistrare şi una anuală de reînnoire, al căror cuantum va fi stabilit prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională, la propunerea Registrului Naţional RoTLD din ICI Bucureşti.

Conform unui proiect de Hotărâre de Guvern privind înregistrarea domeniilor ‘.ro’, publicat de Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/, ‘taxa anuală de înregistrare şi reînnoire al unui nume de domeniu ‘.ro’ se stabileşte la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională’, iar ‘data de la care se va percepe această taxă pentru numele de domenii nou înregistrate este data publicării în Monitorul Oficial a ordinului’.

‘Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni’, se arată în document.

Potrivit datelor oficiale, la ora actuală, în România, 710.000 de pagini web folosesc TLD-ul.ro. Dintre acestea, 36% sunt alocate unor persoane fizice, iar 64% unor persoane juridice.

Reprezentanţi ai industriei IT&C autohtonă, alături de reprezentanţi ai autorităţilor din domeniu, participă, marţi, la cea de-a X-a ediţie a Galei Comunicaţii Mobile, unde va fi prezentată evoluţia principalilor indicatori ai pieţei de telefonie mobilă şi internet mobil.

Sursa: Agerpres