„Craciunul are o aroma de copilarie!….” spune cu zambetul pe buze Viorel Stoian, District Manager al Marinopoulos Coffee Company, iar Octavian Radu, presedintele Grupului RTC, marturiseste ca Sarbatoarea Craciunului este intotdeauna „superba” alaturi de familia sa.

 

In ciuda criziei financiare care incepe sa se faca simtita si in Romania si a zvonurilor ca situatia se va agrava, marii manageri se lasa cuprinsi de spiritul Sarbatorilor.

 

Octavian Radu – Cadoul perfect? Carti de la Diverta!

 

Intrebat ce cadouri sunt cele mai potrivite pentru Craciun, Octavian Radu arata inca o data cat de mult iubeste business-ul Diverta si inclina balanta spre carti. „Carti de la Diverta, desigur!”. Insa conchide: „cele mai frumoase cadouri in general, nu doar de Craciun, sunt cele care au o legatura stransa cu persoana care daruieste sau cea care primeste. Poate fi ceva simplu, construit personal chiar”.

 

0-23711-capital4.jpg

Presedintele gupului RTC isi aminteste cu drag de Craciunurile din copilarie si de cadourile din vremurile acelea. „Aveam 5-6 ani si am primit un tractoras cu motor. I se vedeau luminitele rosii (pistoanele motorului) care se aprindeau si se stingeau. Eram fascinat. L-am demontat imediat (asa cum procedam cam cu toate jucariile pe care le primeam), am scos becul vopsit rosu (de 4,5 V) si l-am bagat in veioza (220 V). Am scapat cu viata, dar seara musafirii au stat la becul unei … veioze alimentate cu un prelungitor de la vecini. Eu m-am bucurat in sinea mea, nu intelegeam de ce se agita mama atata …” spune cu veselie omul de afaceri de astazi, privind in trecut.

 

Pentru Octavian Radu, cele mai frumoase Sarbatori sunt petrecute in familie, alaturi de sotie si de cei 5 copii. „Cu 5 copii toate Sarbatorile de Craciun sunt superbe”, afirmand ca celor dragi le ofera, de cele mai multe ori, daruri de suflet.

 

Insa presedintele RTC marturiseste ca cel mai scump cadou i l-a oferit sotiei sale in urma cu patru ani. „Acum 4 ani Mosu’ i-a adus sotiei mele un Mercedes CLS, in continuare cea mai frumoasa masina”, spune el.

 

Cuprins de spiritul Craciunului si emotionat de amintirile din copilarie, Octavian Radu nu uita totusi de afaceri. „Luna decembrie inseamna si pentru Grupul RTC o perioada buna pentru ca toata lumea cumpara si vanzarile sunt in crestere”, spune acesta.

 

Andreea Gheorghiu – Craciunul, perioada esentiala pentru parfumeriile Beautik

 

“Pentru business-ul nostru, dar mai ales pentru parfumeriile Beautik, perioada Craciunului este una esentiala, tot mai multe persoane calcand pragul magazinelor noastre”, spune Andreea Gheorghiu, directoarea GreenNet, companie ce operaza parfumeriile Beautik. Dupa parerea acesteia, parfumurile de nisa sunt cadourile perfecte in aceasta perioada, fapt ce se observa si in business-ul propriu.0-23708-capital1.jpg

 

“Este alegerea perfecta din punctul meu de vedere. Un parfum de nisa ofera celui care il va purta distinctie si unicitate, iar, indiferent de alegerea pe care o va face, va stii cu siguranta ca a daruit sau i-a fost daruita o aroma rara, o adevarata creatie incarcata cu multa poveste si pasiune”, spune Andreea Gheorghiu.

 

Cu toate ca afacerea pe care o conduce ii ocupa mult timp, perioada Sarbatorilor este una speciala si alege intotdeauna sa isi petreaca timpul alturi de familia sa. “Desi imi place foarte mult sa calatoresc, evit sa o fac in perioada Sarbatorilor. Imi place sa petrec aceste zile in casa mea, alaturi de familie”, spune directoarea GreenNet. Iar pentru oamenii dragi alege intotdeauna cadouri speciale, personalizate.

 

Pentru Andreea Gheorghiu fiecare Craciun este un prilej sa se gandeasca la copilarie. “Mos Craciun in copilaria mea era Mos Gerila, cadourile erau cam toate la fel pentru toti copiii, dar in schimb mi-aduc aminte cu drag ca parintii mei incercau sa pastreze toate traditiile”, spune aceasta.

 

 

Viorel Stoiean – „Cadoul trebuie sa se potriveasca cu persoana”

 

„Cand cumpar cadouri nu ma uit la pret. Cred cu tarie ca cel mai potrivit cadou este cel care se potriveste cu persoana”, spune Viorel Stoiean, District Manager  Marinopoulos Coffee Company III SRL, compania care a adus, printr-un joint-venture, cafenelele Starbucks in Romania.0-23712-capital6.jpg 

 

Cu toate acestea isi aminteste cu drag de cel mai costisitor cadou primit. „Cel mai scump dar a fost desigur un ceas luat de iubita mea din facultate…A dat trei burse pe el”, spune zambind Viorel Stoiean.

 

Cea mai draga amintire din Craciun il intoarce in timp, la cadourile din copilarie si la Hunedoara, unde sunt pastrate obicieiuri unice in ceea ce priveste traditia colindatului. „Cand aveam 10 ani am fost cu prietenii la colindat. In zona accea inca se pastreaza nealterat colindatul cu duba, care este un instrument traditional de percutie, asemanator cu o toba”, spune directorul Marinopoulos Coffee Company.

 

Cu toate acestea, Viorel Stoiean nu ar ezita sa isi petreaca sarbatorile intr-o zona calda, savurand o vacanta exotica, alaturi de familie.

 

In ceea ce priveste business-ul, omul de afaceri vede Craciunul ca pe o oportunitate. „Toate sarbatorile de-a lungul unui an sunt motive bune pentru orice business. La noi, incepand cu noiembrie, in toate cele peste 16.000 de cafenele Starbucks din lume, se deruleaza Promotia de Craciun”, spune  Viorel Stoiean.

 

Mihai Ceciu – „Ceasurile….cadouri ideale, cadouri cu incarcatura emotionala”

 

Destul de previzibil, Mihai Ceciu, directorul magazinului de ceasuri pre-owned Antic Horologivum, spune ca ceasurile sunt cele mai potrivite cadouri pentru Craciun.  “Ce altceva decat un ceas deosebit? Mi se pare ca este un cadou chiar special, cu incarcatura emotionala…”, spune Mihai Ceciu completand ca bijuteriile sau instrumentele de scris sunt, si ele, printre cele mai potrivite cadouri. 0-23710-capital3.jpg

 

Cu toate ca orologeria este pasiunea sa, Mihai Ceciu considera ca cel mai reusit, dar si cel mai costisitor cadou oferit, a fost o bijuterie pentru sotia sa. “Nu pun insa pret pe valoarea cadoului, conteaza cel mai mult ca te gandesti la acea persoana”.

 

Intrebat care a fost cel mai frumos cadou primit, directorul Antic Horologivum, raspune simplu. “Previzibil: un ceas”. Acesta a fost desigur urmarea pasiunii sale, cadoul fiind primit de la parinti, in copilarie.

 

Craciunul si-l petrece alaturi de familie. “Facem un maraton de vizite ca sa ajungem la toate rudele, dar e cel mai placut moment din an….toata lumea e fericita si ma reincarc cu o energie extraordinara”, spune Mihai Ceciu.

 

In ceea ce priveste afacerea pe care o conduce, el este foarte optimist. “Ca pentru mai toate afacerile de retail, Craciunul inseamna evident o perioada foarte buna din punct de vedere financiar”. Inclinatia tot mai mare a romanilor spre sectorul produselor de lux se observa tot mai mult in vanzari, care vor creste considerabil de Craciun, spune Mihai Ceciu.

 

 

George Balan – “Cel mai frumos Craciun? Acela in care s-a nascut fetita mea”0-23709-capital2.jpg

 

Pentru George Balan, general manager al Caramel Lounge, unicul importator al produselor Venchi pe piata locala, Craciunul este mai mult decat o sarbatoare si isi aminteste cu emotie de anul 1998. “Cel mai frumos Craciun a fost in 1998, in Anglia. L-am petrecut in spitalul Princess Margareth din Windsor, unde pe 26 decembrie s-a nascut fetita mea Ana Francesca”.

 

De cele mai multe ori, omul de afaceri roman isi petrece Sarbatorile alaturi de familie, insa ar opta si pentru o vacanta in Anglia sau Portugalia.

 

Destul de previzibil, un iubitor al ciocolatei de lux, George Balan apreciaza ca cel mai frumos cadou este fara indoiala o cutie de bomboane din cea mai fina ciocolata. Dar si  bijuteriile pot fi o alegere inteleapta.

 

Apropierea Craciunul a reprezentat pentru business-ul Venchi o perioada foarte buna. “Rezultatele se vad deja, suntem foarte solicitati iar atmosfera Sarbatorilor este foarte placuta”, spune managerul Caramel Lounge, adaugand ca vanzarile din ciocogelateria Venchi sunt in crestere.