Wolfgang Schauble a declarat, într-un interviu pentru Wall Street Journal, că este fals să se creadă că răspândirea votului de protest aşteptată la alegerile parlamentare europene de duminică ar fi o consecinţă a politicilor de austeritate din Europa.

"Puteţi vedea că politica noastră de stabilizare a zonei euro a fost un succes", a declarat ministrul de finanţe german, care a fost unul din cei mai fermi susţinători ai măsurilor stricte de reducere a datoriei publice în ţările aflate în criză, mai ales în Grecia, Portugalia şi Spania.

Wolfgang Schauble contestă totodată, în interviul citat, ideea că politica de austeritate a provocat îndelungata perioadă de recesiune economică, din care zona euro iese abia acum.

"Este fals, recesiunea îndelungată este consecinţa crizei financiare, a cărei origine nu s-a aflat în zona euro", a mai spus ministrul german, amintind că Lehman Brothers, al cărei faliment a marcat debutul crizei financiare mondiale, era bancă americană.

În ce priveşte şomajul masiv, acesta există în toate ţările dezvoltate, nu doar în zona euro, şi este legat de transformarea profundă a pieţei muncii sub impactul tehnologie", a argumentat Schauble, explicând că este nevoie de tot mai puţini salariaţi pentru fabricarea de bunuri.

Potrivit ministrului conservator, votul de protest din Europa se poate explica prin faptul că, 'atunci când oamenii au impresia că lucrurile merg binişor, iau distanţă critică faţă de factorii de decizie". (Agerpres)