Dacă acum doi ani se vorbea de o rată preferenţială pentru datornicii în valută pentru care diferenţa să fie acoperită temporar de la bugetul de stat, în prezent guvernanţii maghiari vor să oblige băncile să înghită toată deprecierea forintului, mai exact să se convertească în forinţi toate creditele ipotecare în valută , iar băncile să încaseze ratele la un curs de conversie cu 26% mai mic pentru creditele în franci elveţieni şi cu peste 13% mai mic la creditele în euro.
Discuţiile din ultima vreme privind pasarea acestor pierderi masive către băncile din Ungaria a condus la deprecierea accentuată a forintului, cu 1,7% în doar o săptămână. Reacţia din piaţa valutară i-a făcut astfel pe oficialii maghiari să revină asupra intenţiei lor de a obliga băncile să suporte toată deprecierea forintului din ultimii ani. Potrivit ministrului Economiei, Mihaly Varga, conversia în forinţi a creditelor ipotecare în valută nu este singura opţiune a guvernului de la Budapesta.
Comentând datele care arată că în ultima săptămână forintul s-a depreciat în urma dezbaterilor privind conversia împrumuturilor în forinţi, ministrul Economiei şi-a exprimat speranţa că va fi doar un fenomen temporar.

Retragerea creditelor în valută, achitarea împrumuturilor acordate Ungariei de FMI şi revenirea pe creştere a economiei vor ajuta la stabilizarea cursului de schimb al forintului, a afirmat Varga. Acesta a adăugat că anul viitor creşterea economiei va fi de peste 1,5%.

Sunt necesare mai multe reforme structurale şi în prezent ne concentrăm pe o creştere sustenabilă, a apreciat ministrul Economiei.

Parlamentul Ungariei a adoptat în 2011 un proiect de lege ce permite rambursarea la o rată de schimb preferenţială a datoriilor contractate în valute străine, în special în franci elveţieni. Astfel, cetăţenii ungari cu datorii în aceste valute vor putea să ramburseze integral datoriile la o paritate de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi 250 de forinţi pentru un euro, în timp ce ratele actuale de schimb sunt de 243 forinţi pentru un franc elveţian şi de 299 de forinţi pentru un euro.

În perioada de boom, atunci când cursul de schimb era de 160 de forinţi pentru un franc, gospodăriile din Ungaria au luat credite în franci în valoare mai multe mii de miliarde de forinţi, iar în prezent cursul de schimb a ajuns la peste 243 de forinţi pentru un franc elveţian şi multe gospodării au probleme cu rambursarea creditelor.