Unul dintre motivele introducerii noii bancnote este îmbunătăţirea măsurilor de securitate împotriva contrafacerii, un alt motiv fiind actualizarea aspectului acesteia. Un exerciţiu similar are loc şi în Marea Britanie, unde se lucrează la o nouă bancnotă de cinci lire cu imaginea liderului din Cel De-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill.

Contrafacerea a fost mereu o problemă, dar cu îmbunătăţirea securităţii se speră la reducerea numărului de bancnote false:

  • filigran cu portretul Europei
  • hologramă cu portretul Europei
  • linii în relief pe marginile laterale
  • numărul cinci de culoarea smaraldului, care se schimbă în albastru închis când bancnota este înclinată

Varianta veche a bancnotei de cinci euro va rămâne în circulaţie o perioadă. Chiar dacă vechile bancnote vor fi retrase treptat din circulaţie, ele îşi vor păstra valoarea monetară pe o perioadă indefinită şi odată ieşite din circulaţie, oricine deţine vechile bancnote le poate schimba la băncile centrale.

Alte bancnote vor fi introduse gradual pe percursul următorilor ani, înlocuind vechile bancnote şi încorporând noile elemente de securitate enumerate mai sus.

Noua variantă a bancnotei de 5 euro

Varianta veche a bancnotei de 5 euro

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/mzwxtgbIoqI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

SURSA: euronews