Fascinația publicului chinez față de Bill și Melinda Gates este un fenomen social internațional. Și poate fi și chiar un punct geostrategic dacă cuplul american dă dovadă de viziune și curaj pentru a profita de acest lucru, susține NI.

Adevărul despre Bill Gates

830 de milioane de cetățeni chinezi au văzut anunțul divorțului, din 4 mai. Adică aproape 60% din populația Chinei. Asta oferă cuplului acces unic și fără precedent la populația Chinei, mai mult decît poate atinge orice entitate din afară. Și care nu poate fi depășită decât de dominația informațională exclusivă a guvernului comunist.

Divorțul familiei Gates poate fi utilizat pentru a diminua riscurile tot mai mari ale unui război China-SUA asupra Taiwanului. Un război asupra căruia înalți oficiali militari americani au avertizat că ar putea izbucni „mai devreme decât ne-am aștepta”.

Legătura lui Bill Gates cu China

Xi Jinping și liderii omuniști se referă constant la opinia publică naționalistă chineză ca extrem de preocupată să acționeze împotriva Taiwanului. Cu toate acestea, chinezilor nu prea le pasă de existența independentă a Taiwanului. De fapt, majoritatea îi admiră succesul economic și politic și mulți invidiază tranziția sa democratică de la dictatură.

Bill și Melinda pot folosi la maximum atenția pe care chinezii o acordă fiecărui cuvânt pe care cei doi le spune și fiecărui nou anunț pe care îl fac. Împreună, cu o singură scurtă declarație, pot preveni ceea ce Henry Kissinger a numit recent un conflict „colosal” China-Statele Unite, care va escalada rapid de la un război regional la unul mondial.

De fapt, susține NI, divorțul cuplului Gates în sine reprezintă o oportunitate incomparabilă de a opri un astfel de scenariu periculos.

Referindu-se la despărțirea lor, Melinda spunea: „După o analiză îndelungată, am ajuns la concluzia că, pentru următoarea etapă a vieții noastre, nu mai putem crește împreună”.

Același lucru este valabil și pentru separarea de 70 de ani dintre China și Taiwan. Singura modalitate imaginabilă pentru China de a realiza unificarea cu Taiwanul (nu reunificarea, deoarece guvernul comunist nu a condus niciodată insula) ar fi printr-un război catastrofal.

Bill și Melinda Gates pot aduce o contribuție istorică la pacea mondială, cerând Beijing-ului să recunoască realitatea și să facă ceea ce trebuie pentru toți oamenii de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwanului.

Din cauza diferențelor ireconciliabile, o situație la care au ajuns cei doi după un mariaj de 27 de ani, Bill și Melinda ar putea încuraja poporul chinez să îndemne Beijingul să „divorțeze” oficial de Taiwan. Astfel încât și China și Taiwanul să trăiască pașnic, separat, în timp ce cooperează economic și cultural.

Desigur, ar putea face și altfel. Așa cum au făcut Kissinger și alții, făcând pe plac unor lideri ai Chinei și îndemnând oamenii din Taiwan să accepte soarta pe care o au acum oamenii din Hong Kong.