Tatăl lui Pierre Moscovici s-a născut în România, dar a părăsit ţara noastră la câţiva ani după cel de-al doilea război mondial. Pierre Moscovici a fost cel care a coordonat campania prin care Hollande a ajuns preşedintele Franţei.
“Tocmai am obţinut acordul omologilor mei din cadrul G7, marile ţări industrializate, ca să semneze un comunicat în care cerem o majorare a producţiei din partea statelor producătoare, pentru a face să scadă preţul petrolului”, a declarat Moscovici în cursul unei intervenţii la postul francez de televiziune TF1.

Confruntat cu explozia preţului la ţiţei, guvernul francez a anunţat marţi o reducere a preţului carburanţilor cu până la 6 eurocenţi pe litru, din care 3 cenţi vor fi suportaţi de stat, iar restul de către benzinării, măsură aplicată pe o perioadă de trei luni. “Guvernul nu va ceda”, “dorim ca această reducere să fie o reducere durabilă”, a subliniat Moscovici.

În afara apelului G7 ce pare să fie adresat Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), ministrul s-a mai referit la “mecanisme care permit să se acţioneze în aşa fel încât cei pentru care preţul benzinei reprezintă o parte importantă a bugetului lor să fie ajutaţi”.

Potrivit ministrului, efortul bugetar pentru această reducere va fi de circa 300 de milioane de euro, însă va fi mai puţin costisitoare decât cea propusă, în campania electorală, de Francois Hollande şi anume de a îngheţa preţurile carburanţilor.

Conform ultimelor date comunicate de Oil Bulletin, de pe 20 august, cel mai ieftin sortiment de benzina costa în Franţa 1,634 euro/litru, iar motorina se comercializa cu 1,449 euro/litru. Preţul mediu al benzinei în UE era de 1,698 euro/litru, iar al motorinei, de 1,542 euro/litru.