Aceste tranzacţii vor deveni posibile ca urmare a unui pachet de reforme adoptate la recentul congres al Partidului Comunist cubanez – primul din 1997, încheiat marţi şi cu prilejul căruia Fidel Castro a renunţat oficial la şefia partidului în favoarea fratelui său Raul, care este şi preşedintele ţării din 2008.

De la revoluţia comunistă, locuitorii insulei aveau voie doar să facă schimb de locuinţe, printr-un sistem complicat, sau să le lase copiilor lor. Sistemul de schimburi a permis dezvoltarea unei veritabile culturi a corupţiei, implicând plăţi ‘pe sub mână’, notează The Telegraph.

Pachetul de reforme adoptat la cel de-al VI-lea congres al PCC cuprinde şi un plan vizând legalizarea vânzării de proprietăţi. Preşedintele Raul Castro a subliniat însă că nu va fi îngăduită concentrarea de proprietăţi şi nu au fost date detalii privind cum va funcţiona noul sistem.

Pachetul de reforme mai prevede extinderea liberei iniţiative, reducerea cu un milion a posturilor publice în următorii ani, încurajarea investiţiilor străine şi limitarea cheltuielilor statului.

‘Noua generaţie este chemată să îndrepte şi să schimbe fără ezitare tot ce trebuie îndreptat şi schimbat şi să continue să demonstreze că socialismul este şi arta de a face imposibilul să devină posibil’ – a conchis Fidel Castro.