"Măsurile adoptate de Obama sunt incomplete şi insuficiente şi nu schimbă esenţa acestei măsuri unilaterale menţinută de guvernul american împotriva Cubei" de 53 de ani, a precizat ministrul cubanez pentru comerţ exterior, Rodrigo Malmierca, pentru cotidianul oficial Granma.

Decretat în februarie 1962 şi înăsprit prin legea Helms-Burton din 1996, embargoul total asupra tranzacţiilor economice şi financiare cu Cuba este cu regularitate denunţat de Hava ca un obstacol în calea dezvoltării insulei, cu pagube estimate la peste 100 de miliarde de dolari.

De la anunţul istoric privind apropierea de Cuba la mijlocul lunii decembrie, preşedintele democrat Barack Obama a cerut Congresului, controlat de republicani, să lucreze la ridicarea embargoului, deoarece numai el are prerogativa instituţională de a o face. Însă liderii majorităţii în cele două camere ale Congresului sunt pentru moment ostili unei astfel de decizii.

În aşteptarea unei decizii a Congresului, Obama a luat o serie de măsuri pentru relaxarea embargoului, în limita prerogativelor sale prezidenţiale.

Printre aceste măsuri se numără autorizarea unor remiteri mai mari de bani, acceptul plăţilor prin cărţi de credit şi reducerea restricţiilor pentru călătoriile în Cuba. Au fost autorizate investiţiile nelimitate pentru a ajuta companiile private şi organizaţiile nonguvernamentale independente din insula comunistă.

Casa Albă le permite de asemenea americanilor să efectueze achiziţii în Cuba şi a relaxat vânzarea de echipamente de telecomunicaţii spre Havana.

Ministrul cubanez pentru comerţ exterior a recunoscut că aceste măsuri "reprezintă un progres favorabil", dar că ele nu permit, în opinia sa, "să se pună bazele unui teren fertil pe care să se poată avansa".

AGERPRES