În ceea ce priveşte aplicarea amendamentului care prevede că alocaţiile copiilor vor fi majorate începând cu 1 martie, deficitul bugetului general consolidat estimat devine 2,76% din PIB, spune preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Alocaţiile copiilor se vor dubla, de la 84 de lei la 150 de lei, în timp ce alocaţiile pentru copiii de până la 2 ani se majorează de la 200 la 300 de lei.

Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 martie.

„Amendandamentul PNL susţinut de familiile din România, de peste 4,5 milioane de copii, a trecut. Este victoria societăţii româneşti care a pus presiune pe parlamentarii guvernării care nu au ascultat unii dintre ei de ordinele lui Dragnea. Nu este majorarea nici a lui Dragnea, nici a PSD. Este amendamentul PNL şi victoria românilor.

Amendamentul prevede creşterea alocaţiilor de la 84 de lei la 150 de lei pentru copiii care au vârsta de 2 şi 18 ani, iar pentru copiii care au vârstă de o lună şi doi ani vor primi de la 200 de lei la 300 de lei alocaţie majorată”, a declarat liberalul Robert Sighiartau, iniţiatorul amendamentului.

Amendamentul a fost adoptat cu 123 de voturi „pentru”, 119 „împotrivă” şi o abţinere, scrie Agerpres.

În favoarea amendamentului s-au exprimat parlamentari şi de la PSD, ALDE şi UDMR.

„Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistenţă socială, pentru a-l face aplicabil – acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, pentru simplul motiv că sursa de finanţare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat – oricine are minime cunoştinţe ştie că sumele din bugetele asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat, or, alocaţiile reprezintă cheltuială de la bugetul de stat – în consecinţă, amendamentul rămâne acelaşi (…), sursa de finanţare o constituie majorarea deficitului bugetului de stat de la 36.156,8 milioane lei la 38.287,33 milioane lei, astfel deficitul bugetului general consolidat estimat devine 2,76% din PIB, urmând a se face corelările necesare în textul legii bugetului de stat. După ce legea bugetului de stat va intra în vigoare, va fi promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, Guvernul trebuie să emită OUG pentru a modifica legea alocaţiilor de stat, pentru a se putea într-adevăr mări alocaţiile de stat şi să le primească copii”, a spus la rândul său preşedintele PSD Liviu Dragnea.