Banca Naţională aRomâniei a cheltuit anul trecut, cu fiecare angajat 115.561 de lei pe an, mai mult cu aproximativ 10.000 de lei faţă de anul 2009, potrivit situaţiiilor auditate incluse în rapoartele anuale. Cu alte cuvinte, în fiecare lună, “salariatul mediu” din BNR a costat instituţia cu 833 de lei mai mult. Această sumă reprezintă, în fapt, diferenţa dintre salariul mediu lunar brut din 2009( 8.750 de lei) şi cel din 2010(9.580 de lei).
Scăzând taxele, impozitele şi contribuţiile(45% din brut cu totul), rezultă că salariul mediu net din Banca Naţională a crescut de la 4.812 lei la 5.269 de lei adică cu aproximativ 400 de lei. Banca Naţională nu a făcut niciodată public salariul mediu din instituţie, nu a confirmat dar nici nu a negat vreodată calculele jurnaliştilor.
În cazul nostru, sumele medii lunare au fost obţinute prin împărţirea chletuielilor cu angajaţii la numărul de angajaţii( ambele date publicate în rapoartele anuale ale BNR). Menţionăm că, de la jumătatea anului trecut, angajaţilor BNR le-au fost reduse salariile cu 25%. 
Numărul angajaţilor din instituţie a fost, în 2010 de 1.771. În privinţa cheltuielilor cu angajaţii suportate de BNR în 2010, oficialii băncii au dat o explicaţie prin vocea consilierului Adrian Vasilescu. “Creşterea de salarii a fost sub inflaţie. Această creştere a fost împărţită astfel: la vârful schemei creştere zero şi de la o anumită treaptă în jos au fost creşteri graduale, cele mai mari pentru salariile mici.
Toate referirile din raport nu sunt la salariul net, ci la cifrele brute, iar tăierea de 25% a fost operată pe net, în partea a doua a anului, şi a fost suportată numai de salariaţi, nu şi de bancă. (…)Prin urmare, noi în raport vorbim de salariul brut cheltuit, din care BNR a plătit impozite pe salarii, CAS şi tot ce mai era de plătit(nr: în calculul nostru am scăzut contribuţiile în sumă de 45% din cheltuielile brute). Pe creştere ne-am ajustat numai cu inflaţia”, a spus acesta pentru Mediafax.  

Calificarea angajaţilor justifică salariile

Pe de altă parte, salariile relativ mari ale angajaţilor Băncii Naţionale sunt perfect justificate de condiţiile extrem de dure cerute la angajare dar şi de responsabilităţile extrem de înalte pe care le presupune un post în organigrama băncii. Astfel, majoritatea angajaţilor trebuie să vorbească fluent cel puţin două limbi străine, să fi absolvit studiile universitare şi să fi luat licenţa cu cel puţin media 9. 
În posturile  de analiză sunt obligatorii studiile postuniversitare de tip masterat sau MBA dar şi o experienţă minimă de 3-5 ani în mediul bancar.
De altfel numărul persoanelor care reuşesc să se califice chiar şi pentru interviu este extrem de redus.