Cristian Tudor Popescu a avut multe de zis legat de noua conducere a Partidului Social Democrat după demisia Vioricăi Dăncilă. Dialogul gazetarului a fost presărat de vorbe și comparații dure la adresa partidului care acum se află sub semnul lui Marcel Ciolacu.

„Iohannis nu-și va schimba atitudinea în niciun fel față de PSD. Indiferent ce se întâmplă la PSD acum, nu-și va schimba atitudinea față de ei. Cel puțin în următorul an. Și nici nu are motive, pentru că la PSD nu e nimic nou. Este aceeași convulsie pe care o vedem de 30 de ani încoace.

Am tot auzit, a spus și președintele Iohannis, se folosește cuvântul ăsta în presă – „PSD este un partid nereformat”. Este un non sens această expresie, ar fi bine să nu mai fie folosită. PSD nu se poate reforma, așa cum Biserica nu se poate reforma de-a lungul secolelor. În Biserică nu e posibilă decât schisma, reformarea niciodată. Același lucru și la PSD. În PSD nu e posibilă decât, din când în când, schisma, adică niște inși pleacă de acolo și, ca în diviziunea celulară, se desprinde o bucată care face un partiduleț pe lângă. Partiduleț care va reveni mai mult sau mai puțin integral. Peste o vreme se va întoarce PSD. Ați văzut, s-a întâmplat lucrul ăsta mai recent cu Meleșcanu, care după ce a făcut mișcarea cu Alianța pentru România, exact mecanismul pe care vi-l spuneam, a umblat niște ani pe la alte partide și acum s-a întors la partidul-mamă. Acum încearcă și Ponta același lucru.

Deci PSD nu se va reforma în veci. Lupta pentru putere în interiorul PSD a fost întotdeauna mai puternică, mai violentă și mai crudă decât lupta PSD cu alte partide, cu adversarii politici. Ce ați văzut acum că a făcut Dăncilă, dădăcită de șefa ei de campanie care tocmai acum a votat debarcarea ei, deci ce a făcut Dăncilă față de președintele Iohannis, acel șir de minciuni înmărmuritoare pe care le-a debitat, asta este un parfum de tei față de ce se practică în interiorul PSD pentru a se ajunge și a rămâne la putere. Acolo trebuie să fii cu un ochi în față și cu un ochi în spate, întotdeauna. Unora le e mai teamă de colegi decât de – spunea Mitrea la un moment dat, îi spunea lui Năstase: „Adriane, mi-e mai teamă de tine decât de Băsescu!”, după ce Băsescu câștigase președinția.

Deci, ăsta este un partid tribal. Observ că domnul Ciolacu face parte din același trib cu doamna Dăncilă, întrucât vorbește același dialect amețitor al limbii române. Tot ce am auzit acum, de pildă. Sunt și expresii improprii. Teodorovici l-a făcut șobolan pe Fifor. Este impropriu din punct de vedere științific, zoologic. Șobolanul este un animal inteligent. Este un animal care poate să fie foarte curajos când este încolțit. Domnul Fifor este un limax, un melc de grădină care se mută dintr-o gaură în alta. Asta este domnul Fifor, deci nu facem confuzii. Dar tot ce am auzit acolo… „manveristă securistă” i s-a spus lui Firea, fiul Vârcioaiei, domnul Oprișan a făcut-o pe Gabriela Vrânceanu… Să nu credeți că au vreo consistență cuvintele astea. Uitați-vă ce oameni sunt acolo!”