În pachetul anti-criză avansat de guvernul Croaţiei a fost astăzi introdusă o nouă lege prin care salariile tuturor demnitarilor de rang înalt sunt reduse cu 10%. Iniţiativa legislativă aparţine guvernului acare a trimis-o parlamentului de la Zagreb spre aprobare, cu recomandarea de a o trece cât mai rapid.

Legea îi vizează pe preşedinte, prim-ministru şi toţi miniştrii, secretari de stat, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai Parlamentului croat, preşedintele Curţii Constituţionale, precum şi alţi oficiali. În opinia guvernanţilor de la Zagreb, această prevedere este un semnal cetăţenilor că demnitarii pot în situaţii dificile pentru economie să mai strângă cureaua.

De asemenea, în pachetul de criză guvernul croat a mai majorat accizele la produsele din tutun, indiferent dacă producătorul este local sau străin. Până acum, în Croaţia accizele la ţigarete se aplicau diferenţiat.

La începutul lunii, parlamentul ucrainean a decis reducerea la jumătate a salariilor preşedintelui, premierului şi miniştrilor. Cel mai surprinzător a foist că parlamentarii au votat înjumătăţilrea salariilor proprii.

În România, premierul Emil Boc a preferat să îi asigure pe demnitari că veniturile lor din cartea de muncă nu vor fi afectate de criză, urmând să fie îngheţate pe anul în curs.