Programul, care a fost numit "Un nou început", prevede ca datoriile a aproximativ 60.000 de cetățeni croaţi să fie șterse de către bănci, operatori de telecomunicații și alţi operatori de utilități, ca parte a unui acord cu guvernul.

Datorii în valoare de 2,1 miliarde kuna, reprezentând 20 de milioane de lire sterline se așteaptă să fie anulate de creditori care au semnat schema.

Gospodăriile care s-au calificat pentru aceast program trebuie să aibă dări mai mici de 35.000 kuna, reprezentând 3.500 de lire sterline, iar venitul lor lunar nu ar trebui să fie mai mare de 1.250 de kuna. Croați care dețin proprietăţi sau au economii nu vor beneficia de această ştergere.

"Am apreciat că această măsură se va aplica unui număr de 60.000 de cetățeni", a declarat Milanka Opacic, viceprim-ministru al Croației. "Astfel, acestor oameni li se va da o șansă pentru un nou început, fără o povară a datoriei."

Se estimează că programul va da unui procent de 20% din cei 317.000 de croaţi ale căror conturi au fost înghețate în luna iulie a anului trecut din cauza datoriilor mari, acces la conturile lor din nou.

"Este pentru prima dată când un guvern croat guvern încearcă să rezolve această problemă dificilă și suntem mândri ca am încercat să o rezolvăm”, spune prim-ministrul Zoran Milanovic.