''Românii nu sunt afectaţi în niciun fel pentru moment. Deocamdată s-au schimbat capetele şi aşteptăm să vedem care sunt consecinţele. Dacă funcţionarii superiori acceptă noua comandă de la Madrid, atunci totul se îndreaptă spre o campanie electorală liniştită pentru 21 decembrie şi vom vedea atunci'' ce se va întâmpla, a declarat luni, Sebastian Hulub, reprezentant al Centrului Cultural RoBarna din Barcelona, potrivit Agerpres.

El a adăugat că firmele care şi-au mutat sediile sociale temporar din regiunea catalană sunt cele listate la bursă, de care "depind banii investitorilor – în general bani care nu sunt din Catalonia -, însă investiţii se fac în continuare, proiectele merg înainte şi sunt finanţate". ''Imaginaţi-vă că prin piaţă se zvonea că o să plece SEAT. O bancă pleacă, îşi închide calculatorul şi se mută la Madrid, dar o industrie cu 20.000 de angajaţi nu pleacă nicăieri'', a adăugat el. 

La rândul său, Marius Wili Sârbu, avocat român din Madrid, a apreciat că actuala criză din Catalonia este mai degrabă o problemă la nivel politic, "care afectează mai puţin persoanele care nu au de-a face cu organizarea politică".

''S-a creat un val de imagine, (susţinătorii independenţei Cataloniei, n.r.) s-au pus de multe ori în poziţie de victime. (…) Ca opinie personală, în Catalonia au fost foarte multe acte de corupţie. De la 1 ianuarie 2018 urmează să se introducă accesul direct la informaţie privind conturile bancare din Andorra şi atunci foarte mulţi parlamentari din Catalonia care au bani acolo ar fi fost într-o situaţie extrem de riscantă – de aici şi graba declarării independenţei. Numai că Spania este un stat cu o legislaţie foarte bine pusă la punct, ce cuprinde toate aspectele, inclusiv acesta, deşi când s-a adoptat Constituţia, în 1978, probabil nimeni nu s-a gândit că se va ajunge până aici. Dar au pus articolul 155 în discuţie şi astăzi este prima dată când se pune în aplicare după ani şi ani'', a explicat Sârbu.

Preşedinta Federaţiei Asociaţiilor de Români din Andaluzia (FARA), Gabriela Stan, a notat că "deocamdată toată lumea aşteaptă, românii încă nu s-au speriat şi nu caută să se mute masiv din Catalonia". 

''Cred că nimeni nu ştie ce se va întâmpla. Este adevărat că în ultima lună mai multe companii şi-au mutat sediul social din Catalonia către Valencia, Baleare, Madrid etc. Probabil vor fi români afectaţi de şomaj, aşa cum vor fi şi catalani. Totuşi, nu cred că situaţia este atât de alarmantă, aşa cum arătau unele articole în presa din România'', a menţionat ea. 

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist, a dizolvat parlamentul regional şi a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie. Totuşi, unii dintre cei mai proeminenţi membri ai administraţiei catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont şi adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri şi că numai populaţia Cataloniei îi poate destitui.