Fondul Monetar Internaţional (FMI) a încheiat anul fiscal 2008-2009 cu un profit de 126 milioane dolari, în condiţiile în care criza economică globală a determinat creşterea cererii pentru împrumuturile fondului, după ce în anul anterior a avut pierderi de 89 milioane dolari, potrivit Mediafax.

FMI a anunţat că situaţia financiară s-a îmbunătăţit semnificativ datorită cererii mari pentru împrumuturi din partea statelor membre, după ce a anticipat iniţial pierderi de 292 milioane dolari pentru anul fiscal 2008-2009, care s-a încheiat pe 30 aprilie.

În anul anterior, veniturile Fondului au fost afectate de deciziile unor debitori importanţi, precum Argentina şi Brazilia, de a-şi plăti datoriile înainte de data stabilită iniţial.

Profit din ce în ce mai mare

Pentru anul fiscal început pe 1 mai, FMI anticipează un profit de 446 milioane dolari. Suma ar putea creşte, însă, la 1,1 miliarde dolari, având în vedere împrumuturile aflate încă în stadiul de negocieri.

„Aceste estimări comportă un grad ridicat de incertitudine din cauza dificultăţii de a anticipa evoluţia cererii pentru finanţare din partea FMI şi a crizei”, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale.

FMI subliniază că îmbunătăţirea situaţiei financiare nu modifică nevoia de a implementa un model sustenabil de obţinere a veniturilor, adoptat de consiliul executiv anul trecut, pentru a reduce dependenţa Fondului de veniturile temporare obţinute din credite.

SURSA: Mediafax