În Marea Britanie se fac, în aceste zile, apeluri publice câte cetățenii, care sunt rugați să nu arunce la toaletă alte produse pe care le-au folosit, pentru a substitui hârtia igienică, pentru că există un risc major să fie înfundate sistemele de canalizare ale marilor orașe.

Substitute pentru hârtia igienică

Lipsa din magazine a hârtiei igienice, cumpărată în exces, pe fondul panicii declanșate de coronavirus, îi determină pe britanici să folosească alte produse de igienă, cum ar fi prosoapele de bucătărie, șervețelele pentru bebeluși sau diferite tipuri de hârtie industrială.

Iar Thames Water, cel mai mare serviciu de apă și canalizare din Marea Britanie, își avertizeaă deja clienții să nu arunce la toaletă de produse încărcate cu diferite forme de grăsime și materii care nu sunt bio-degradabile, folosite în locul hârtiei igienice, arată theguardian.com.

Specialiștii trag un semnal de alarmă, avertizând că în cele din urmă companiile de apă și canalizare nu vor mai avea echipamentul și infrastructura pentru a debloca rețeaua de canalizare, în urma supra-încărcării acesteia cu materiale care nu sunt destinate pentru a fi folosite în acest scop.

Prețuri de trei ori mai mari

”Ne confruntăm în acest moment cu o penurie de hârtie igienică, dar este îngrijorător că nici prosoapele din hârtie pentru bucătărie, alte produse pentru șters și prosoapele industriale din hârtie, folosite, de exemplu, pentru a fi folosite la service-urile auto și ateliere nu se mai găsesc”, a declarat, în context, un specialist în lanțurile de aprovizionare.

Trebuie precizat să prețul rolelor de hârtie igienică pur și simplu a explodat pe platformele electronice de cumpărături, cum ar fi, de exemplu, e-Bay, unde au ajuns să fie comercializate și la prețuri de trei ori mai mari decât în mod normal.

În ciuda acestei evoluții, cei care vând hârtia la supra-preț nu duc lipsă de clienți, din contră, ofertele hârtie igienică nu stau prea mult pe internet, până să își manifeste un doritor intenția de a veni în întâmpinarea lor.