Criza economică şi războiul scumpesc aurul. Preţul metalului nobil a atins un nou nivel record

Sursă: Dreamstime

Recent, prețul aurului a înregistrat cea mai mare creştere trimestrială de la jumătatea lui 2020, când a avut loc un avans brusc generat de pandemia de coronavirus. Care e valoarea aurului în 2022?

Prețul aurului a crescut cu 1,7% în martie 2022

Potrivit agenției de presă Reuters, interesul oamenilor în aur a crescut brusc odată cu îngrijorările legate criza economică și războiul din Ucraina.

„Situaţia geopolitică se prelungeşte de o lună şi datele despre inflaţie continuă să crească. Aşa că sentimentul general pe această piaţă în acest moment este oamenii care caută siguranţă”, a declarat Bob Haberkorn, strateg principal al pieţei RJO Futures, conform sursei citate.

Joi, 31 martie, cotaţia aurului spot a crescut cu 0,4% la 1.940,95 de dolari americani uncia. În martie 2022, preţul aurului a crescut cu aproximativ 1,7%. Totodată, contractele futures pentru aur în Statele Unite ale Americii au crescut cu 0,4%, până la 1.946,90 de dolari americani uncia.

Argintul s-a scumpit, din nou, în 2022

De asemenea, cotaţia argintului a crescut cu 0,1%, până la 24,86 de dolari americani pe uncie, iar prețul platinei a scăzut cu 0,7%, ajungând la 983,50 de dolari americani uncia.

În plus, preţul paladiului a crescut cu 0,2% la 2.269,97 de dolari americani uncia, reprezentând cea mai mare scumpire din 2020 până acum.

Reamintim că prețurile de referință la gaze naturale în Europa au urcat, din nou, vineri! Potrivit traderilor europeni, scumpirile continuă odată cu decizia finală a autorităților ruse de a solicita plata importurilor de gaze naturale în ruble rusești.

Europa se confruntă cu scumpiri uriașe la gazele naturale

De asemenea, traderii europeni anticipează o majorare a cererii de gaze naturale a consumatorilor casnici întrucât se vor înregistra temperaturi scăzute de săptămâna viitoare în majoritatea țărilor europene, potrivit unui raport recent al Maxar, relatează Bloomberg.

Vineri, 1 aprilie, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au urcat cu 0,9%, până la 127,05 de euro pentru un Megawatt-oră.

Reamintim că joi, 31 martie, președintele rus a susținut un discurs în care a anunțat că toți clienții străini care cumpără gaz rusesc trebuie să îl plătească în ruble începând cu 1 aprilie.

Se aplică de vineri, 1 aprilie! Putin a spus-o clar. Este valabil pentru toată lumea

Într-un discurs transmis de televiziune, Vladimir Putin a anunțat că a semnat decretul prin care gazul rusesc va trebui plătit în ruble începând de vinerea aceasta, scrie Reuters.

„Pentru a achiziționa gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti. Din aceste conturi se vor face plăţi pentru gazul livrat începând de mâine (vineri – n.r.)”, a declarat Vladimir Putin.

De asemenea, liderul de la Kremlin a declarat că dacă plățile nu vor fi făcute, atunci contractele existente vor fi întrerupte.

„Dacă astfel de plăţi nu sunt făcute, vom considera că nu sunt respectate obligaţiile de plată de către cumpărători, cu toate consecințele care decurg din asta. Nimeni nu ne vinde nouă nimic pe gratis şi nici noi nu vom face acte de caritate – asta înseamnă că contractele existente vor fi întrerupte”, a mai spus Vladimir Putin.

Decizia președintelui Rusiei a dus la o apreciere a rublei, după ce aceasta a ajuns la minime istorice din cauza sancțiunilor impuse de Occident, pe fondul războiului din Ucraina.

De cealaltă parte, companiile și guvernele occidentale nu sunt de acord cu mișcarea lui Vladimir Putin și resping decizia, precizând că aceasta încalcă contractele actuale care sunt în dolari sau în euro.

Kremlinul spunea că trecerea va fi treptată

Cu o zi în urmă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, preciza că țările care importă gaze rusești nu vor trebui să le plătească imediat în ruble, trecerea fiind una treptată.

„Aşa cum am discutat înainte, plăţile şi livrarea sunt un proces ce consumă timp (…). Asta nu înseamnă că livrarea de mâine trebuie plătită (în ruble). Din punct de vedere tehnologic, acesta este un proces prelungit”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Tot miercuri, Viaceslav Volodin, şeful Camerei inferioare a Parlamentului Rusiei, a declarat că și alte exporturi ar trebui plătite în ruble, referindu-se la cele de cereale, petrol, metale, îngrășăminte, cărbune și cherestea.

Moscova este pregătită dacă Europa refuză să cumpere energie rusă

Președintele Camerei superioare a Parlamentului din Rusia, Valentina Matviyenko, a declarat că Moscova este pregătită dacă Europa refuză să cumpere energie rusă și ar putea redirecționa livrările către piețele asiatice, printre altele, a relatat agenția de presă TASS.

Țările europene, care plătesc în mare parte în euro, spun că Rusia nu are dreptul de a renegocia contractele. Grupul de națiuni G7 a respins cererile Moscovei săptămâna aceasta.

Prețurile europene la gazele naturale en-gros au înregistrat noi creșteri în această săptămână din cauza îngrijorărilor că livrările ar putea fi oprite, deși Rusia și-a îndeplinit până acum obligațiile contractuale pentru vânzările de gaze către Europa.

Peskov a declarat că, în conformitate cu termenul limită de 31 martie stabilit de Putin pentru plățile în ruble, „toate modalitățile sunt în curs de dezvoltare astfel încât acest sistem să fie simplu, ușor de înțeles și fezabil pentru cumpărătorii europeni și internaționali respectați”.

Țările G7 au îndemnat companiile să nu accepte plățile în ruble și au declarat că majoritatea contractelor de furnizare stipulează euro sau dolari.

„Este o poziție pe care o împărtășim”, a spus la rândul său un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.