Armata rusă a început joi noi manevre în apropierea frontierei cu Ucraina, ca răspuns la operaţiunea militară lansată de autorităţile de la Kiev împotriva separatiştilor rusofoni din estul Ucrainei.

În jurul orei 10,30 GMT, cotaţia tonei de grâu Euronext era în creştere cu 75 de eurocenţi până la 216,75 euro pentru contractele cu livrare în luna mai şi până la 205,75 euro pentru cele cu livrare în noiembrie. În schimb, schimburile au fost modeste, aproximativ 4.000 de loturi fiind tranzacţionate.

În schimb, porumbul a pierdut 1,75 euro, până la 186,25 euro pe tonă, pentru contractele cu livrare în luna iunie şi 50 de eurocenţi până la 193,50 euro pentru contractele cu livrare în luna august.

”Investitorii urmăresc cu atenţie evoluţiile meteo în condiţiile unor ploi insuficiente în special în Franţa şi vestul Germaniei”, subliniază firma de cercetare Agritel. ”Previziunile pentru următoarele zile sunt slabe. Sunt aşteptate câteva precipitaţii în weekend însă vor rămâne eterogene”, subliniază firma de consultanţă Offre et Demande Agricole.

Potrivit celor mai recente cifre publicate de Comisia Europeană, de la începutul anului Uniunea Europeană a exportat 24,7 milioane tone de grâu, faţă de 16,5 milioane tone anul trecut.

Pe plan comercial, Marocul a cumpărat 30.000 de tone de grâu polonez iar Iordania a făcut o cerere pentru 150.000 de tone de grâu de panificaţie. (Sursa: Agerpres)