Intrarea a incapacitate de plată a Greciei este privită cu atât de mult pesimism de către bancheri încât e comparată cu falimentul Lehman Brothers. "Expunerea directă a sistemului bancar european este clară şi poate fi administrată. Care este însă impactul indirect? Va exista un şoc masiv", a declarat Vikram Pandit, CEO Citigroup.

Potrivit acestuia, acest şoc va afecta, în mod sigur, PIB-ul tuturor ţărilor Uniunii Europene. Marea frică a bancherilor este că intrarea Greciei în insolvenţă va determina un val de vânzări de obligaţiuni greceşti pe care nu va dori nimeni să le cumpere. Datoria publică a Greciei depăşeşte 340 miliarde de euro, iar impactul va depăşi această sumă.

"Suntem foarte pesimişti. Ne pregătim pentru cel mai negru scenariu. Nu cred că este cel mai posibil scenariu, dar trebuie să fim pregătiţi pentru el", a afirmat un alt bancher important.

Andreas Schmitz, preşedintele Asociaţiei Bancherilor din Germania, crede că o insolvenţă izolată a Greciei este una care poate fi administrată, deşi va fi mai mare decât procentul de 21%, cât reprezintă în prezent provizioanele destinate acoperirii pierderilor provocate de intrarea Greciei în incapacitate de plată.