'Este o decizie-şoc, care ne va afecta pe toţi care suntem acolo', a declarat aceasta, scrie Agerpres.

În opinia ei, procesul de ieşire din UE este unul ce va dura, timp în care românii îşi pot legaliza statutul. 'Ceea ce vă pot spune este că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană e un proces care va dura, de aceea este timp suficient pentru românii care sunt în Marea Britanie să îşi legalizeze statutul', a adăugat ea.

Potrivit lui Irimie, 'orice cetăţean român care lucrează în Marea Britanie cu forme legale nu va fi afectat, deoarece drepturile lui vor continua să existe şi post-ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană'.

'Cred că trebuie să dăm dovadă de calm, cred că trebuie să acţionăm englezeşte şi nu româneşte, adică să căutăm soluţii (…) Acum este momentul să dăm dovadă că suntem responsabili, să ne unim şi să fim foarte perseverenţi în informare', consideră aceasta.

În negocierile directe cu Marea Britanie, este de părere Cristina Irimie, România va avea nevoie de 'diplomaţie, lobby şi de mesaje clare şi pertinente'.

'Trebuie să ne gândim că extremiştii din Marea Britanie vor utiliza maxim acest moment şi că noi, românii din Marea Britanie, vom deveni din nou ţapul ispăşitor', a adăugat Irimie. În condiţiile date, a apreciat ea, românii s-au bucurat 'doar de doi ani' de drepturi egale pe piaţa muncii din Marea Britanie.

Irimie a mai spus că, potrivit numerelor de asigurare socială emise în Regat, comunitatea românilor din Marea Britanie numără între 400.000 şi 500.000 de persoane.