Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat în termeni duri conferința de presă făcută de președintele Klaus Iohannis. Jurnalistul a spus că a fost o ieșire care să mai crească scorul electoral al PNL și a dat câteva exemple în care, în opinia sa, șeful statului a greșit.

„Domnul Iohannis a avut în această intervenție, ieșire, a avut două obiective: 1 – să mai pompeze niște oxigen PNL-ului, aflat în scădere, partidului și guvernului. 2 – să nu înceteze a fi conștient și responsabil. De aceea, acum o săptămână, a aruncat acea dată de 15 mai ca pe o speranță, pentru a mai îmbunătăți percepția oamenilor în legătură cu Guvernul, care a luat măsuri dure, în general corecte, cum a spus președintele, cu excepția celor care n-au fost corecte și pe care președintele nu le-a menționat pentru că scopul domniei sale a fost să mai crească scorul electoral al PNL”, a spus CTP.

Atac dur la președinte

„De aceea a spus de legile populiste date de PSD, dar nu a spus nimic despre declarația premierului Orban – Parlamentul nu există – o asemenea declarație care se pretinde democratică oare cât de nocivă este?”, a completat Cristian Tudor Popescu.

„Apoi, nu a pomenit nimic președintele despre greșelile guvernului, unele dintre ele grave, pe care chiar președintele a ieșit și le-a reprimat cu brutalitate, ca în cazul protocolului MAI-BOR”, a subliniat el.

„Președintele a început cu un exemplu din care noi să tragem concluzia cât de bine stăm și a dat un grafic, făcut probabil de statisticienii lui de la Cotroceni. Graficul este înșelător și irelevant. Parametrul număr de bolnavi, număr de infectați la milionul de locuitori este înșelător pentru că SUA sunt mai jos decât România și stau, deci, foarte bine. Excepțional! Noi și americanii ce mai stăm bine pe planetă. Ori, în Statele Unite sunt un milion de infectați”, a completat gazetarul.

„Observ faptul că domnului președinte i-a crescut transmisia, are o comunicare mai bună, vorbește mai fluent, e mai convingător, însă au fost momente în care pur și simplu a refuzat să răspundă. De pildă, la acea chiflă cu Franța. A spus domnul președinte expressis verbis, l-am auzit cu toții: În Franța s-a făcut un experiment, într-o școală, în urma căruia au fost infectați zeci de elevi și nu știu câți medici au ajuns la Terapie Intensivă. Astea sunt fapte, din punct de vedere gazetăresc, spunând acum că a fost înțeles greșit, e un studiu, că informațiile sunt corecte, e vorba de un studiu al Institutului Pasteur. Autoritățile franceze au arătat că nu există și că nu s-a deschis nicio școală, nici experimental, nici până la 15 mai. Acolo, președintele trebuia să spună: unul dintre consilieri m-a informat greșit”, a completat Cristian Tudor Popescu.

„De asemenea, cu demnitarii! Domnul președinte a zâmbit și ne-a spus, întrebat insistent pe acea întrebare cu demnitarii. Pentru că domnul Orban a făcut un show în ședința de Guvern, să arate poporului cât de autoritar este el, cum cunoaște problemele și cum ține în mână guvernarea. A spus: Mai tăiați și de la noi, de la demnitari, mai tăiați și de la șefi și de la mine. A făcut o haiducie pe televizor, după care ciocul mic! A tăcut mâlc. S-a apucat vreun demnitar să renunțe la 25% din salariu din proprie inițiativă? Nici vorbă! Acolo președintele n-a vrut să răspundă, a spus că așteaptă solidaritatea demnitarilor, pentru că ăsta era scopul dânsului, să mai sufle în pânze guvernului și PNL-ului”, a spus gazetarul.

Întrebat ce să facă românii după data de 15 mai, gazetarul a răspuns: „După 15 mai nu există o curiozitate sau nelămurire, există o dorință foarte mare să facem ce făceam înainte de pandemie. S-a tocit frica! Acum, acești morți de pe ecran nu mai spun mare lucru, e cam cum erau cotele Dunării înainte de 1989. Oamenii, ca să respecte niște restricții, trebuie să le fie frică de boală și de moarte. Acum le-a scăzut această frică. Sunt mai stresante problemele economice. Sunt pregătiți să dea năvală, vor fi mult mai greu de oprit. Nu știu ce se va întâmpla după 15 mai, pentru că oamenii sunt la capătul răbdării. Sper să nu explodeze numărul de îmbolnăviri și de morți și să ajungem din nou la respectarea măsurilor pe bază de frică de moarte”, a mai spus el.

Gazetarul a adus în discuție și problema banilor: „Eu mă îngrozesc, de unde mai dă bani Guvernul. De unde dau? Aud că dăm, dăm șomaj tehnic, cumpără acțiuni statul la firmele private, dăm tablete și laptopuri elevilor, de unde dăm dom’le? Nu se spune nimic de pensii, cu cei 40%. Nu au cum să le plătească, nu au cum, dar nici nu pot s-o spună din punct de vedere electoral. Nu a spus acest guvern, când l-a preluat de la PSD, că vistieria era goală, nu a spus Iohannis că a fost visteria goală de la PSD? Acum de unde au? Se dau bani de la buget care nu erau prevăzuți. Cred că va fi o situație foarte grea, oameni fără bani de medicamente, bani de mâncare, de chirie. Acesta este pericolul cel mai mare și ar trebui să se concentreze pe asta după 15 mai. Aproape că aș spune că trebuie să ne asumăm un risc, amenințarea prăbușirii economice e atât de mare, încât ar trebui ca Guvernul să-și asume riscul să dea drumul activităților economice, chiar cu riscul creșterii unui număr de îmbolnăviri”, a spus Cristian Tudor Popescu.