Cand alti oameni ajunsi la varsta sa se gandesc la o partida de sah in Cismigiu, Cristian Topescu s-a hotarat sa-si incerce puterile la o televiziune particulara, in calitate de colaborator. De ce? „Pentru ca sufleteste nu ma simt deloc batran”, afirma actualul moderator al emisiunii „Cu Topescu de la A la infinit”, introdusa in aceasta toamna in noua grila a postului Antena 1.
Ideea acestui program de divertisment, difuzat in fiecare sambata dupa-amiaza, ii apartine. Topescu nu poate sa uite (si bine face) anii de glorie ai TVR in care, alaturi de Tudor Vornicu, colabora la emisiunea „De la A la Z”. De fapt, noua emisiune produsa de firma Izexim Group este o reactualizare a formatului de atunci. Fireste, vremurile sunt altele si pretentiile publicului telespectator s-au schimbat radical fata de acei ani.
Va avea succes acum, intr-o piata concurentiala, o reteta de televiziune verificata in anii ‘70? Desi nu-i plac pariurile, Cristian Topescu mizeaza pe succes: „Dupa primele sondaje, audienta a fost peste asteptari. Consider aceasta emisiune ca pe o provocare, ca pe un nou inceput.” Provocarea lui Topescu este adresata in special barbatilor (fapt pentru care vor fi incluse meciuri din Divizia A Ursus) si tinerilor. In ajutor i-a sarit fiica sa, Cristina, tot pe post de moderator. Nu este usor sa fii un parinte autoritar si sa te impui in fata propriului copil, chiar daca ai mancat televiziune pe paine timp de trei decenii. Topescu recunoaste ca deseori intre ei se nasc conflicte „de la A la infinit”.
Meseria de jurnalist
se fura
In timp ce fiica sa este familiarizata cu computerul, el nu a renuntat la carnetel si pix. Asta nu inseamna ca nu-si doreste un computer, pe care inca nu si-l poate cumpara. Daca l-ar avea, ar naviga ore intregi pe Internet si ar coresponda rapid cu prietenii din strainatate.
Generatii intregi de telespectatori s-au intrebat de unde le stie Topescu pe toate? „Am fost si sunt un maniac al documentarii. Nu comentez niciodata un eveniment daca nu am cel putin o saptamana la dispozitie pentru documentare. Cunostintele te ajuta sa fii intotdeauna inspirat si pe faza. Spontaneitatea nu e un dar, nu vine din cer, este consecinta orelor de documentare.” Teleastul ne-a marturist ca acasa are un dulap plin cu notite, taieturi din ziare, o veritabila arhiva.
Cristian Topescu s-a despartit de TVR fara „surle si trambite”. Discretia si tactul il caracterizeaza. Invitat sa vorbeasca despre fostii sai colegi din TVR, celebrul comentator sportiv a ocolit elegant subiectul. A ales colaborarea la o televiziune privata tinand cont de calitatea oamenilor care lucreaza acolo, despre care spune ca sunt, in primul rand, harnici si interesati de ceea ce fac.
Cu alte cuvinte, Topescu se convinge acum (niciodata nu e prea tarziu!) cum se munceste „la particular”. Totusi, el are un deosebit respect pentru tehnicienii care au lucrat in TVR, adevarati profesionisti calificati si cu experienta, care in prezent formeaza echipe solide in televiziunile private.
Desi a fost contactat de Aristide Buhoiu, in urma cu ceva timp, pentru a preda cursuri de jurnalism la o facultate particulara, Cristian Topescu a refuzat din lipsa de timp. El considera ca aceasta meserie nu se invata intr-o scoala speciala, in banci, cu demonstratii la tabla, ci se fura. Foarte important este de la cine o furi. Cristian Topescu a furat-o de la regretatul Tudor Vornicu. „Ma tineam ca un catel dupa Tudor”, recunoaste cu nostalgie fostul ucenic.
Doua pareri are despre tinerii jurnalisti sportivi: una buna si una proasta. Pe de-o parte, il incanta entuziasmul lor, dar il irita superficialitatea si faptul ca sunt preocupati mai cu seama de mondenitatea evenimentelor sportive. Aflat la un turneu international de tenis, Topescu l-a auzit pe unul dintre junii cronicari atacandu-l pe un jucator cu urmatoarea intrebare: „Va plac romancele?” Jucatorul a ramas blocat, fapt care a reprezentat o mare victorie a jurnalistului. „Din pacate, subliniaza interlocutorul nostru, si presa sportiva uzeaza de comentarii si fotografii care mai de care mai „apetisante”, pentru a-si creste tirajul. Tinerii mei colegi alearga dupa informatii de senzatie si nu dau atentie fondului”.
Sportul il tine mereu
in priza
S-ar putea spune ca Topescu e un cusurgiu, fata de tanara generatie, dar ii apreciaza pe mai tinerii sai colegi de breasla Catalin Tolontan (Pro Sport), Emil Gradinescu (TVR), Sorin Hobana, Vlad Enachescu si Radu Naum.
In paralel cu rubricile permanente pe care le tine in doua ziare centrale, Cristian Topescu comenteaza, de aproape doi ani, programele in limba romana ale canalului paneuropean Eurosport.
Mai mult, este invitat la emisiunea „Meciul meciurilor” si accepta cu placere sa acorde… interviuri. De unde provine vitalitatea acestei personalitati mass-media? „Am primit o educatie sportiva pe care mi-am cultivat-o toata viata, iar vitalitatea o mostenesc”, conchide Cristian Topescu.