Păun spune, potrivit digi24.ro, că datoria publică a României s-a dublat in ultimii ani de la 20% din PIB la 40% din PIB, iar îndatorarea a mers în consumul guvernamental.

În cifre actuale creșterea datoriei de 20% din PIB reprezintă aproximativ 34 miliarde euro. Dacă raportăm suma la 10 ani rezultă că un stimul de 3,4 miliarde euro a venit anual nu atât dintr-o creștere economică propriu-zisă a României, cât din împrumuturi.

”Datoria publică a crescut în ultimii ani cu miliarde de euro și nu avem un kilometru de autostradă. Noi expandăm datoria publică și aruncăm cu banii pe fereastră”, spune el. România este ca vecinul care îl vezi pe geam că își bagă în casă o plasmă, o canapea nouă și îți spui ”ce creștere economică are vecinul”, spune profesorul de la ASE.

Întrebat dacă vede vreo similitudine cu situația Greciei anterioară crizei din această țară, Păun confirmă. ”Grecia greșeeala aceasta a făcut-o. S-a supraîndatorat alimentând cheltuieli care au avut efect de antrenare foarte scăzut. Dau un exemplu. Din cele 170 miliarde euro la momentul izbucnirii crizei, vreo două miliarde euro Grecia le cheltuise pe modernizare închisori, ca să nu vorbim de al 13 -lea salariu”.